TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Za njegu starih i nemoćnih mala plaća i uvrede

  • Objavljeno u Svijet
Istaknuto JUTARNJI.HR JUTARNJI.HR

Njegovatelji iz jugoistočne i istočne Europe u Njemačkoj rade za manje novaca i u težim uvjetima nego njemački kolege, piše u jednoj studiji. Uz to su često meta diskriminacije i rasističkih uvreda.

 

Posljednjih godina se često govori o takozvanim deficitarnim zanimanjima u Njemačkoj, među kojima su njegovatelji starih i nemoćnih osoba. Prognozira se da će ih u demografski sve starijoj Njemačkoj u idućim desetljećima nedostajati na stotine tisuća. Iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine je u ovu zemlju došao relativno veliki broj njegovatelja s potrebnim kvalifikacijama, čijim radom su poslodavci uglavnom zadovoljni.

No, to „zadovoljstvo" ne mora biti motivirano samo kvalitetom rada, već i izdržljivošću u odnosu na (bolje plaćene) domaće njegovatelje. Tako je sasvim uobičajeno da se na internetskim portalima za posredovanje radne snage njegovatelji iz Srbije reklamiraju tekstovima poput ovog: „Budući da su prosječne plaće u Srbiji i čitavoj istočnoj Europi znatno manje nego u Njemačkoj, pri njihovom zapošljavanju su troškovi bitno manji nego u slučaju 24-satne njege za koju bi bilo zaduženo njemačko osoblje."

No, najnovija studija zaklade Hans Böckler pokazala je da njegovatelji iz istočne Europe ne samo što rade pod lošijim uvjetima od svojih njemačkih kolega, nego i već vrlo često moraju trpjeti rasističke i diskriminirajuće primjedbe i ponašanje pacijenata ili članova njihovih obitelji.

Kada je riječ o uvjetima rada, studija je pokazala da takvi njegovatelji mnogo češće od njemačkog osoblja rade prekovremeno bez naknade, da češće preuzimaju na sebe i čišćenje prostorija te da su po završetku radnog vremena daleko više iscrpljeni od njemačkih kolega.

Što se tiče diskriminacije, ona se najvidljivije iskazuje u obliku ksenofobnih komentara, omalovažavanja, pa i fizičkih napada od strane pacijenata ili članova njihovih obitelji.

U Švedskoj mnogo bolje

U firmama koje zapošljavaju njegovatelje normalno je održavanje redovnih sastanaka na kojima se utvrđuje plan rada i rješavaju problemi. Radnici iz istočne Europe mnogo rjeđe sudjeluju na takvim sastancima. Samo 14 posto njih kaže da je svaki dan na sastancima sa svojim pretpostavljenim, dok je to slučaj s 27 posto njemačkih njegovatelja.

Autori studije zaključuju da su za to krivi i rasizam i predrasude. Oni su zadnjih osam godina ispitivali uvjete rada njegovatelja u Njemačkoj, Švedskoj, Japanu i drugim zemljama. I utvrdili da je posebno loš odnos prema njegovateljima stranog porijekla zabilježen u Njemačkoj. U Švedskoj, na primjer, tako nešto se puno rjeđe događa.

Zaklada Hans Böckler  predlaže da se u firmama ovaj problem najprije definira i da se njime intenzivnije pozabave predstavnici radnika kao i sami poslodavci.

SAŠA BOJIĆ

DW.DE

senoworks