TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Arthur Conan Doyle: Ništa ne obmanjuje poput očite činjenice

  • Objavljeno u kultura
Arthur Conan Doyle: Ništa ne obmanjuje poput očite činjenice

Tvorac najpoznatijeg detektiva Šerloka Holmsa i njegovog kompanjona doktora Votsona, Ser Artur Konan Dojl rođen je na današnji dan 1859. godine u Edinburgu. Bio je jedno od sedmoro dece Čarlsa Oltemonta Dojla, uglednog arhitekte i slikara, i Meri Fouli, zaljubljenice u knjige i pripovedanje.

Prvi roman u kojem se pojavio ekscentrični detektiv Šerlok Holms bio je Studija u grimizu, objavljen 1887. godine. Na jesen 1888. godine objavio je istorijski roman Avanture Miheja Klarka. Naredno delo s istorijskom tematikom bio je roman Beli odred (1891). Među Konanovim književnim junacima je i brigadir Žerar, koji je glavni akter romana posvećenih Napoleonovim osvajanjima. Njegovi podvizi i avanture pripovedani su u časopisu Strend, koji je Dojlove romane objavljivao u nastavcima. U Strendu je objavljena i prva priča iz serije Avanture Šerloka Holmsa 1891. godine. Tokom dve godine pisac je pisao priču za pričom o harizmatičnom detektivu, da bi nakon toga, umoran od njegove slave, odlučio da ga „ubije“.

Ipak, njegov pokušaj da se reši Holmsa nije bio uspešan. Pod pritiskom izdavača i desetina hiljada čitalaca koji su žudeli za novim dogodovštinama i mozgalicama Šerloka Holmsa, Dojl ga je „oživeo“. Na samom početku 20. veka napisao je i najpoznatiji roman o londonskom detektivu Baskervilski pas, koji se smatra klasikom detektivskog žanra. Pored romana Studija u grimizu i Baskervilski pas, Holms je i glavni protagonista romana Znak četvorice i Dolina užasa.

novosti

Foto: novosti.rs

Dojl je 1912. objavio naučnofantastični roman Izgubljeni svet, koji je kasnije mnogo puta ekranizovan. Junak tog dela, kao i još nekoliko naučnofantastičnih priča, jeste fanatični naučnik i profesor Džordž Edvard Čelendžer, nepokolebljivi pobornik naučne istine. Njegov lik izgrađen je prema Konan Dojlovom kolegi, doktoru Džordžu Badu, koga je pisac izuzetno cenio.

Proslavljeni pisac, postao je početkom dvadesetih godina prošloga veka aktivni propovednik spiritualizma, za koji se zainteresovao još kao mladić. Bio je član Društva za psihološka istraživanja, preko kojeg je imao priliku da pročita brojne knjige o spiritualizmu. I sam je objavio više dela o toj temi, a kruna njegove opsesije bila je Istorija spiritualizma, objavljena 1926. godine.

mondo

Foto: mondo.rs

Poslednjih godina života pisac je mnogo putovao, boraveći na gotovo svim kontinentima. Nastavio je da se bavi publicistikom, kao i da propagira svoja duhovna ubeđenja. Rano ujutru 1930. u svom domu u Krouborou, Konan Dojl je umro od srčanog udara.

Izvori: dnevno.rs

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin