TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Bram Stoker. Drakula

  • Objavljeno u kultura
Bram Stoker. Drakula

Ime i prezime Bram Stoker mnogima ne govori mnogo, ali kada se spomene Drakula, imaginarni vampir kojega je kreirao genijalni irski pisac, od unučića do nonića, svi odmah znaju na koga se misli.


Stoker je ostao u vječnoj sjeni lika kojeg je stvorio, razlika je samo što su za njegova života bili zanemareni i jedan i drugi, ali je Drakula nakon Stokerove smrti postao planetarno poznat. Pisac je pak prošao sudbinu genijalnog slikara Vincenta van Gogha, na kojeg se za života malo tko osvrtao da bi čovječanstvo tek nakon njegove smrti otkrilo njegovo djelo i adekvatno ga vrednovalo.
Bram Stoker umro je u tišini, 20. travnja 1912. godine. The New York Times objavio je prilično mlak nekrolog: "Autor, kazališni direktor, intimni prijatelj i savjetnik sir Henryja Irvinga... Bio je 27 godina agent slavnog engleskoga glumca i odgovoran za Lyceum Theatre tijekom Irvingova boravka". Pritom je, kao i u londonskom Timesu, bila citirana Stokerova knjiga "Personal Reminiscences od Henry Irving", osobna Irvingova zapažanja. Smatran je vodonošom velikog matadora, ili njegovim biografom, kako ističe Venerdi. Tako je bilo onda, a ironijom sudbine ime sir Henryja Irvinga ne znači ništa nikome, eventualno nešto predstavlja za kojeg ljubitelja povijesti kazališta. On je, međutim, bio najveći glumac iz dana viktorijanskog kazališta, pojam u Engleskoj 19. stoljeća. Riječ je o čovjeku koji je prvi među glumcima u povijesti imperija stekao titulu sira. Uz njega je, pak, gotovo trideset godina bio junak naše priče, Bram Stoker, koji je izmislio lik, koji će kasnije draškati maštu ljubitelja horora kroz silne generacije, gotovo stotinu godina. Stroker je već tada pisao romane i priče, ali što se pozornosti javnosti tiče, na njega je padalo svjetlo samo kada je obasjavalo popularnog i slavnog glumca Irvinga.
DAŠAK SLAVE
Kada je 1905. godine Henry Irving umro, Stoker mu je napisao neku vrstu biografije koja je izišla u dva dijela iduće godine, a bila je riječ o osobnim sjećanjima autora. Ovo djelo mu je dalo barem malo slave za života. Tko bi tada pomislio da će mu se dogoditi ono što je filozofkinja Hannah Arendt, pokojna njemačka Židovka, nazivala "rijetkim darom, onim među najmanje rasprostranjenima... to je posthumna fama". No, prema onoj - tko bi gori, sad je doli, kolo sreće se okreće... Danas u Irvingovim biografskim podacima stoji da je "bio prijatelj Brama Stokera". A sve to zbog knjige s tamnom pričom neogotičkog zapleta, koja govori o grofu vampiru Drakuli.
Djelo se pojavilo 1897. godine i izazvalo je samo "gromoglasnu tišinu". Javnost je bila posve indiferentna za autorove pretenzije u svijetu horora. Jedan je kritičar djelo okarakterizirao kao "groteskno, neukusno". Doduše, kada su desetljećima kasnije gledatelji u kinima gledali neke iz scena iz brojnih filmova od Drakuli, bilo je svakako onih što su na neke prizore okretali glavu. Uglavnom, "Drakula" je ostao na policama i mirno skupljao prašinu u engleskim knjižarama, zaboravljen od svekolike javnosti. Uskoro je pokopan i njegov autor, ali to nije bio kraj, nego novi, blistavi početak, na kojeg je doduše još trebalo pričekati.
SPAS U FILMU
Injekcija života stigla je iz jednog novog svijeta u nastanku. Na obzorju je rasla popularnost filma, igra kamere i filmske trake postajala je sve utjecajnija. U roku desetak godina veliki je ekran od Drakule počeo stvarati velikog junaka. Toliko da je taj izmišljeni grof Brama Stokera i danas uz bok najslavnijih likova iz svijeta mašte, horora, romana i filmova. I tako, Drakula se pojavio u kinima, u glasovitom filmu "Nosferatu", iz 1922. godine, remek-djelu redatelja Friedricha Wilhelma Murnaua, uratku koji je smješten među orijentire njemačkog filmskog ekspresionizma. Nakon dvije godine, Drakula se našao i na kazališnim daskama, adaptirao ga je Hamilton Deane, a djelo je u Londonu ostvarilo sjajan uspjeh i nakon par godina prešlo ocean, te se našlo na repertoaru kazališta na Broadwayu. Početkom idućeg desetljeća, 1931. godine, publika je u kinima opet mogla vidjeti Drakulu, ali ovaj put u zvučnom filmu. Interpretirao ga je Bela Lugosi, sa svojim srednjoeuropskim naglaskom. Slavni mađarski glumac hipnotičkim je pogledom i elegancijom odlično utjelovio lik Drakule. A i sam je lik Drakule, tijekom devet godina od prvog do drugog filma gradio svoju popularnost kako kroz film tako i kroz ponovljenja izdanja Strokerovih knjiga.
DOM U CLONFARTU
Posthumna popularnost Brama Stokera povezala je sa slavnim Arthurom Conanom Doyleom, inače Irčevim prijateljem. I jednoga i drugoga zasjenio je njihov lik - Drakula Stokera, Sherlock Holmes Doylea. Proteklih tjedana, kada se slavi stogodišnjica smrti, javnost ponovno otkriva Stokera, održavaju se konferencije, a diljem svijeta djela mu doživljavaju nova izdanja, otvaraju se izložbe. Kuća u Clonfartu, irskom mjestu u kojem je Stoker rođen davne 1874. godine, može se vidjeti i na internetu budući da je stavljena na prodaju. Irish Times je na YouTube postavio videospot za moguće kupce - cijena je 750.000 eura! Inače, u svom je domu mali Bram u sobi u potkrovlju bio vezan uz krevet, teško pokretan do sedme godine zbog neke misteriozne, nepoznate bolesti. Kroz prozor je gledao na more pred zaljevom u Dublinu, dok mu je majka pričala o epidemiji kolere koja je pogodila Irsku poslije velike suše. Književnikovi biografi suglasni su da je ta mračna sugestivnost majčinih priča utjecala na dječakovu orijentaciju prema hororu i misterioznim, mračnim temama. Bram se kasnije oporavio i završio niže škole, da bi se kasnije uspisao na Trinity Colege, gdje je završio matematiku. Izrastao je u markantnog, visokog muškarca crvene kose. Igrao je ragbi toliko dobro da je 1867. bio proglašen najboljim igračem na Sveučilištu. No, strast za kazalištem bila je jača. Počeo je pisati recenzije kazališnih predstava za Dublin Evening Mail, a poslije jednog uspjelog osvrta o Hamletu glavni glumac ga je htio upoznati. To je baš bio Irving. Tako je počelo prijateljstvo, Bramova selidba u London i druženje desetljećima.
SAN O KARPATIMA
Bram Stoker je potom upoznao Walta Whitmana, Oscara Wildea, Williama Butlera Yeatsa, da bi na kraju osobno vodio Lyceum Theatre. Naravno, usput je i pisao i konačno kreirao Drakulu. Budući da nikada nije bio u Transilvaniji, odlazio je sedam godina u British Museum, upoznavao se s legendama, zemljopisom i poviješću Karpata. Izgleda da je pritom koristio i tada dostupne turističke vodiče. Osim toga, Stoker je u svom drugom romanu, "Čovjek", detaljno opisao viktorijansko društvo u Engleskoj. U ovom djelu protagonistica je Stephen, koja nosi svoju sudbinu u imenu, koje je muško ime svih prvorođenaca u obitelji, Stephen. Otac je očekivao muškog nasljednika, ali je majka, umirući na porodu ishodila obećanje da će se o djevojčici otac brinuti kao da je riječ o muškiću. Bilo je to za konzervativnu Englesku toga doba provokativno štivo pa je posla imala i cenzura. Stoker je također napisao i "Misterij mora", pustolovni roman u stilu Roberta Louisa Stevensona. No, unatoč kvaliteti tih djela, Stoker za sva vremena ostaje upamćen ponajviše po Drakuli. Neponovljivom princu tame, vampiru koji će trajati dok je svijeta i vijeka...
Piše: Igor DUVNJAK

RADNJA ROMANA
Lik grofa Drakule utemeljen na vlaškom vladaru Vladu III. Tepešu
Jonathan Harker, odvjetnik, dolazi iz Engleske u zabačeni grofov dvorac u planinama Transilvanije. Drakula pak kupuje posjed u Engleskoj. Tu Jonathan postaje praktički zatočenik i zavode ga tri vampirice. Kasnije uspije pobjeći i vratiti se u Englesku. I Drakula brodom odlazi u Englesku, a putem su cijela posada i putnici ubijeni. Grof sa sobom nosi i zemlju iz rodnog kraja, koja mu daje snagu. Drakula sreće Wilhelminu Minu Murray, Jonathanovu vjernu zaručnicu i njezinu prijateljicu Lucy. Lucy u istom danu dobiva tri bračne ponude: od lorda Arthura Godalminga, Amerikanca Quincyja Morrisa i psihijatra Johna Sewarda. Sewardow pacijent Renfield je luđak koji jede kukce. On je u stanju primijetiti Drakulinu nazočnost. Lucy se počinje čudno ponašati, njeni prosci brinu za nju, a Seward poziva u pomoć svog starog učitelja, profesora Van Helsinga. Van Helsing odmah primjećuje Lucyno stanje, daje joj krvnu transfuziju, ali bez uspjeha. Lucy umire. Van Helsing shvaća da je Lucy sada vampirica i sa Sewardom, Godalmingom i Morrisom nalazi njezin grob i ubija ju kolcem kroz srce i odsijecanjem glave. Drakula se vraća u Transilvaniju da povrati snagu. Van Helsing i njegovi prijatelji ga slijede. U obračunu Drakula je ubijen nožem, kao i njegove tri vampirice. Mina je oslobođena Drakulina utjecaja. Inače, Drakula je vjerojatno utemeljen na vlaškom vladaru Vladu III. Tepešu (1446.-1476.), koji je ratovao protiv Turaka i bio poznat po nabijanju neprijatelja na kolac. Ime Drakula vjerojatno je derivat naziva viteškog Reda Zmaja, koji je osnovao hrvatski kralj i njemački car Sigismund. Vlad II., otac Vlada III., bio je član Reda Zmaja. Na rumunjskom se Zmaj čita Drac, od latinskog Draco. Kasnije se pridodao nastavak -ul, pa je Vlad II. postao poznat kao Vlad Dracul, ili Vlad Zmaj.
TAJNOVITO NASLIJEĐE
Izvorni rukopisi pronađeni u staji
Abraham Bram Stoker rođen je 8. studenoga 1847. godine. Prema relevatnim enciklopedijama Stokerove su priče danas uključene u kategorije "horor fantastika", "romantične gotičke priče" i "melodrama". Oko njegovih djela ima raznih čudnih i tajnovitih priča. Primjerice, izvorna 541 stranica rukopisa "Drakule", za koju se vjerovalo da je izgubljena, pronađena je u jednoj staji, u sjeverozapadnoj Pennsylvaniji, tijekom ranih osamdesetih. Pisac je, nakon što je pretrpio niz moždanih udara, umro u Londonu, 20. travnja 1912. godine, gdje je i pokopan.
DRAKULA NA FILMU
Nosferatu (1922.); 94 min,
Drakula - Max Schreck.
Drakula (1931.); 75 min, Drakula - Béla Lugosi.
Drakula (španjolska inačica, 1931.); 104 min, Drakula - Carlos Villarías.
Drakula u Istanbulu (1953.); 103 min, Drakula - Atif Kaptan.
Drakula (1958.); 102 min, Drakula - Christopher Lee.
Drakula (1968.); 90 min, Drakula - Denholm Elliott.
Grof Drakula (1970.); 98 min, Drakula - Christopher Lee.
Drakula (1973.); 100 min, Drakula - Jack Palance.
Grof Drakula (1977.); 150 min, Drakula - Louis Jourdan.
Drakula (1979.); 100 min, Drakula - Frank Langella.
Vampir Nosferatu (1979.); 107 min, Drakula - Klaus Kinski.
Drakula (1992.); 128 min, Drakula - Gary Oldman.
Drakula (2002.); 173 min, Drakula - Patrick Bergin.
Drakula: Stranice iz djevičinog dnevnika (2002.); 75 min, Drakula - Zvang Vei-Kjang.
Drakula (2006.); 90 min, Drakula - Marc Warren.
Stoker nikada nije bio u Transilvaniji, ali je sedam godina odlazio u British Museum i upoznavao se s Karpatima
Kada se 1897. pojavila knjiga o Drakuli, neki su je kritičari dočekali riječima "groteskno, neukusno"...

glas-slavonije.hr

senoworks