TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Louis Armstrong – najznačajnija ličnost jazza

  • Objavljeno u kultura
Louis Armstrong – najznačajnija ličnost jazza

Louis Armstrong bio je američki trubač, pjevač i vođa orkestra. Rođen je u siromašnoj obitelji; kao dječak pjevao je sa vršnjacima po ulicama rodnog New Orleansa. Svirao je po brojnim noćnim lokalima i orkestrima te sudjelovao na mnogobrojnim turnejama. Surađivao je sa mnogim glazbenicima kao što su; Bing Crosby, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Duke Ellington te mnogim drugima.


Armstrong se pojavljivao u mnogim filmovima; You rascal you (1930), Rhapsody in black and blue (1932), Pennies from Heaven (1936), Artists and Models (1937), Doctor Rhythm (1938), Evedy day’s a holiday (1938), Jam session (1944), Atlantic City (1944)...


Bio je glazbenik koji posjeduje izuzetan smisao za improvizaciju. On je najznačajnija ličnost jazz glazbe u tijeku prvih 50 godina njenog postojanja. Svoj stil sviranja na trubi formirao je u školi New Orleansa, vremenom ga pročistio, obogatio i dostigao savršenstvo. Osim jedinstvene izvođačke tehnike, raspolagao je vrlo razvijenim smislom za fraziranje; od zadane teme zadržavao je samo osnovnu melodijsku liniju i na nju davao svoje varijacije kojima je stvarao novu, daleko ljepšu i bogatiju melodiju od one koja mu je služila samo kao osnov.


Lijepa, vrlo čista i jasna boja zvuka koju je postizao na svom instrumentu davala je poseban ugođaj njegovim solima koja je još posebno isticao širokim vibratom. Njegov način sviranja je silovit, on punim plućima i sa preciznošću svira svaki ton, oblikujući fraze logičnim i uravnoteženim ritmom, čime se uzdiže na nivo najvećih jazz glazbenika svih vremena.


Kao pjevač razvija iste one glazbene ideje koje postiže trubom. Promukao i hrapav glas daje svojstven utisak njegovim pjevačkim solima; ona su možda manje grandiozna od njegovih instrumentalnih sola, ali sadrže u istoj mjeri emocije, inspiraciju i swing. Pjevanje mu u podjednakoj mjeri cijene i slušatelji i muzikolozi.

http://www.jazzybell.net/

Medij

senoworks