TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Mark Thompson: Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu

  • Objavljeno u kultura
Mark Thompson: Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu

U vremenu kada interes za književnost Danila Kiša raste u međunarodnim okvirima, knjiga Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu, britanskog esejiste Marka Thompsona, u prijevodu književnika Muharema Bazdulja, u izdanju izdavače kuće Buybook ima posebno mjesto i posebnu pažnju.

Buybook s ponosom predstavlja ovo izdanje čije ga izuzetne ocjene smještaju u vrh međunarodne literature po nekoliko kriterija, a o čemu svjedoče mnogobrojne laskave recenzije: Nadine Gordimer, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, smatra da "u ovoj knjizi vidimo transformaciju žanra biografije", te da je "Mark Thomspon (...) dorastao velikom i nedostižnom zadatku – pisanju o životu neuporedivog genija Danila Kiša.“ Književnica Vesna Goldsworthy, s druge strane kaže da je“eruditna i angažovana, studija Marka Thompsona (...) istovremeno i biografija i književno istraživanje prožeto igranjem s formom kakvo je volio Danilo Kiš. Očito proizvod trajne lične opsesije, ovaj Izvod iz knjige rođenih je prikladan i dugo čekan spomenik koji se na engleskom jeziku podiže jednom velikom piscu.“ Historičar Ivo Banac smatra da je “Mark Thompson (...) vratio naš kolektivni dug Danilu Kišu, velikom srednjoevropskom piscu, koji je pripadao mnogim kulturama i tradicijama i čiji je život sâm po sebi literatura. Nijansirana, mudra i poetična, Thompsonova knjiga može ponovo pobuditi interes za Kiša čija je životna priča paradigmatična i važna kao putokaz u savremenom haosu.“

Mark Thompson (1959) je ugledni britanski historičar koji je devedesetih godina pomno pratio situaciju na prostorima bivše Jugoslavije. Radeći za UNPROFOR obišao je cijeli Balkan, i tako savladao jezike jugoslavenskih prostora. Napisao je i dvije knjige o (post)jugoslavenskoj stvarnosti: Kuća od papira: Kraj Jugoslavije i Kovanje rata: Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Autor je i knjiga Bijeli rat: Život i smrt na Italijanskom frontu 1915–1919, te Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu. Živi u Oxfordu.

Promociju knjige s učešćem autora Marka Thompsona, književnika i prevodioca knjige Muharema Bazdulja, reditelja Harisa Pašovića i direktora izdavačke kuće Buybook Damira Uzunovića će biti održana u knjižari Buybook u četvrtak, 19. novembra 2015. u 20.00.

Knjiga je dostupna u knjižari Buybook, Radićeva 4. Publici će biti predstavljena po promotivnoj cijeni prilikom promocije, a autor će knjigu potpisivati nakon promocije.

senoworks