TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Milan Kundera: Istinski važna pitanja su, naime samo ona koja može formulirati i dijete

  • Objavljeno u kultura
Milan Kundera: Istinski važna pitanja su, naime samo ona koja može formulirati i dijete

Milan Kundera, rođen 1. aprila 1929. u Brnu (Čehoslovačka), pisac je češkog porekla, pisao je na češkom i francuskom jeziku. Najpoznatija djela su mu Nepodnošljiva lakoća postojanja i Šala.
Kundera je završio srednju školu u Brnu, napustio je studije književnosti i estetike na Karlovom univerzitetu i prešao na čuvenu prašku Filmsku akademiju, gde je, nakon diplomiranja, ostao kao predavač svjetske književnosti. Rano je pristupio Komunističkoj partiji, da bi dvije godine kasnije bio izbačen zbog "protivpartijskog djelovanja". 1968. je učestvovao u Praškom proljeću i polemisao je sa Vaclavom Havelom.

1975. se preselio u Francusku i rijetko se pojavljuje u Češkoj. Od osamdesetih nadalje piše na francuskom jeziku.


Iako je objavljivao i eseje, zbirke pjesama i drame, Kundera je najpoznatiji po svojim romanima i sebe smatra prevashodno romanopiscem. Najpoznatija djela su mu:

* Šala (Žert), 1967.
* Smešne ljubavi (Směšné lásky), 1968.
* Život je drugde (Život je jinde), 1969.
* Oproštajni valcer (Valčík na rozloučenou), 1976.
* Knjiga smijeha i zaborava (Kniha smíchu a zapomnění), 1979.
* Nepodnošljiva lakoća postojanja (Nesnesitelná lehkost bytí), 1984.
* Besmrtnost (Nesmrtelnost), 1990.
* Usporavanje (La Lenteur), 1993.
* Identitet (L'Identité), 1998.
* Neznanje (L'Ignorance), 2000.

Kundera je bio izuzetno čitan u bivšoj Jugoslaviji, sarajevski izdavač "Veselin Masleša" 1984. je objavio njegova sabrana djela.

U trenutku kad netko počne pratiti ono što radimo, počinjemo se, htjeli ne htjeli, prilagođavati očima koje nas gledaju i ništa od onog što radimo više nije istinito. Imati publiku znači živjeti u laži.

Istinski važna pitanja su, naime samo ona koja može formulirati i dijete. Samo ona najnaivnija pitanja su stvarno značajna. To su pitanja na koja nema odgovora...

...osnovno pitanje nije jesu li ili nisu znali, nego je li čovjek nevin zato što ne zna? Je li idiot na prijestolju unaprijed oslobođen svake odgovornosti samo zato što je idiot?

Jedinstvenost ljudskog ''Ja'' krije se upravo u onome štoo je na čovjeku nezamislivo. Predstaviti sebi možemo samo ono što je kod svih ljudi isto, što im je zajedničko. Pojedinačno''Ja'' je ono različito od zajedničkog, prema tome, ono što se ne može unaprijed odgonetnuti i procijeniti, ono što kod drugog treba tek otkriti, sagledati, osvojiti.

Ako je do prije kratkog vremena riječ govno bila zamijenjivana u knjigama točkicama, to nije bilo iz moralnih razloga. Ta nećete, nadam se, tvrditi kako je govno nemoralno! Otpor prema govnima metafizičkog je karaktera. Trenutak defeciranja je svakodnevni dokaz neprihvatljivosti stvaranja. Ili-ili: ili je govno prihvatljivo (u tom slučaju , ne treba se zaključavati u zahodu), ili smo mi stvoreni na neprihvatljiv način.

Nikad nećemo moći sa sigurnošću ustanoviti u kojoj su mjeri naši odnosi prema drugim ljudima posljedica naših osjećaja , ljubavi, mržnje, dobrote ili zlobe, a u kojoj mjeri su predodređeni odnosom snaga između pojedinaca.
Stvarna dobrota čovjeka može se pokazati u svojoj svojoj čistoći i slobodi samo u odnosu prema nekome tko ne posjeduje nikakvu moć. Pravi ispit ljudskog morala, onaj osnovni (iskren tako duboko da izmiče našem pogledu) jest u odnosu čovjeka prema onima koji su mu prepušteni na milost i nemilost- prema životinjama.

Milan Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja

senoworks