Logo
Printaj ovu stranu

Najava promocija knjiga Aleksandra Hemona i kuratorski statement prvog Bookstana

Najava promocija knjiga Aleksandra Hemona i kuratorski statement prvog Bookstana

Prvo izdanje Bookstana, internacionalnog književnog festivala kog Izdavačka kuća Buybook pokreće povodom 20 godina uspješnog rada, odvija se pod motom ''No East, No West'' prema koncepciji ovogodišnjeg kuratora, bosanskohercegovačkog i internacionalnog pisca Aleksandra Hemona.


Zahvaljujući Hemonu i saradnji s Buybookom, u Sarajevo stižu neki od najznačajnijih američkih autora, agenata, kritičara i urednika, čije životno iskustvo i teme koje propituju obuhvataju upravo prostor ''između''.


Na Bookstanu će biti promovisane dvije knjige Aleksandra Hemona u izdanju Buybooka.
Riječ je o nedavno objavljenoj knjizi ''Kako su nastali ratovi zombija'' koja prati Joshua Levina, junaka sa scenarističkim ambicijama, koji podučava engleski kao strani jezik u Chicagu. Laptop mu je pun ideja, ali jedina koja uhvati korijene je Ratovi zombija. Kada u stanu zatekne svoga stanodavca, neuravnoteženog vojnog veterana, kako mu pretura po prljavom vešu, Joshus odluči preseliti kod svoje djevojke Kimmy. Nakon kraćeg kućnog blagostanja, spetlja se s učenicom, Bosankom Anom, koja ima ljubomornog i nasilnog muža. Uslijedi katastrofa. I dok Joshuine odluke variraju na skali od blesavih do apsurdnih, ''Kako su nastali Ratovi zombija'' načinje vrlo ozbiljne teme.


Druga knjiga, koju uz niz drugih naslova Buybook objavljuje pred početak festivala je ''Povratak u Hemonwood'',  a riječ je o zbirci kolumnističkih tekstova objavljenih na portalu radiosarajevo.ba.


Uz radionice za mlade kritičare/ke na kojima će predavati te niz drugih programskih cjelina Bookstana na kojima učestvuje, publika će se sa Aleksandrom Hemonom moći družiti i u završnici Bookstana kada planiramo manje formalni razgovor sa našim gostom/domaćinom i drugim festivalskim učesnicima.

''Gdje je Istok, gdje je Zapad? Gdje se prelazi s jednog na drugi? Može li se razumjeti jedan bez drugog? Može li se biti ili imati oboje? Najlakše je držati ih odvojenim, zamišljati ili graditi zid između njih. Ali šta ukoliko ne može biti jednog bez drugog? Šta ukoliko ne moramo birati? Šta ukoliko je njihovo razlikovanje važno jedino u domenu  geografije? Šta ako postoji književni Festival sa gostima koji stvaraju prostore u kojima nema ni Istoka ni Zapada, nego samo ljudi i njihovih priča'', Hemonov je kuratorski statement i idealan uvid u okvir unutar kog će se održavati prvo i svako naredno izdanje Bookstana.

Internacionalni festival književnosti BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST

BUYBOOK / ALU / RADIĆEVA, SARAJEVO: 25–28. 7. 2016.

 d3dbcd9c 3a5d 4996 a0b0 a1c3fcf30fce

Copyright © 2015. BH Magazin Developed by Senoworks Ent. All Rights Reserved.