TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Održan koncert savremene improvizirane muzike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu

  • Objavljeno u kultura
Održan koncert savremene improvizirane muzike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu

U ponedjeljak, 5. februara 2018. godine s početkom u 18 sati, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu održan je koncert savremene improvizirane muzike, prvi koncert takvog tipa u Bosni i Hercegovini. Koncert je organiziran u sklopu predmeta izborne nastave na Odsjeku za kompoziciju pod nazivom Slobodna improvizacija, a upravo na ovaj način Muzička akademija plasira najsavremeniji oblik muzičke prakse na regionalno muzičko tržište.

Program koncerta ispunjen je izvedbama djela domaćih i stranih kompozitorica i kompozitora, među kojima su Hanan Hadžajlić, Kaća Hadžifejzović, Ivan Dujmović, Dino Rešidbegović, Bil Smith, Cornelius Cardew te Roman Haubenstock – Ramati. Program koji uključuje čak četiri svjetske i šest bosanskohercegovačkih premijera, pripremila je flautistica i kompozitorica Hanan Hadžajlić s Impro Ansamblom pod mentorstvom profesora kompozicije, Ališera Sijarića.

Na koncertu je nastupio Impro Ansambl, kojeg čine studentice i studenti različitih odsjeka Muzičke akademije: Amila Ravkić (mezzosopran), Andreja Boltek (flauta), Hanan Hadžajlić (flauta), Ilma Čagalj (klarinet), Zuhra Melić (horma), Suada Kurić (violina), Anela Pašanbegović (violončelo), Tarik Kamarić (gitara), Ammar Biser (gitara), Ismet Skrobo (gitara), Muharem Osmanagić (harmonika), Emina Huskić (klavir) te gosti koncerta, Kenan Kojić (klavir) i profesor kompozicije Dino Rešidbegović (klavir). Ansambl je nastupio pod dirigentskom palicom Fuada Šetića. Za scenografiju su zaslužne Lejla Muratović i Dina Hadžajlić.

Savremena improvizirana muzika zahtijeva transdisciplinarni pristup u muzičkom mišljenju, budući da se bazira na sintezi različitih perspektiva, kao što su instrumentalna interpretacija, kompozicija, muzička analitika, ali i teorija umjetnosti. Ovim koncertom Muzička akademija pokazala je da umije ići u korak s vremenom i  ponuditi publici nešto novo i neviđeno na našim prostorima.

Rijad Kaniža

senoworks