TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Spahić: Dan učiteljica i učitelja je praznik djetinjstva

  • Objavljeno u kultura
Spahić: Dan učiteljica i učitelja je praznik djetinjstva
Povodom Dana učiteljica i učitelja, praznika djetinjstva, upućujem najiskreniju čestitku svim učiteljima i učiteljicama.
 
Svako dijete ima svoju učiteljicu i učitelja i svoje drugare i uvijek  su  sa njima, ljudi, Zemlja  i Kosmos su jedno. Moja učiteljica Matilda Papo, plemenita i draga ličnost, naučila nas je kako da gledamo i vidimo i drugo lice svijeta i po njoj bi se mogla zvati svaka škola i svaki park i ulica i trg koji nam je približila učeći nas da pišemo srcem i koristimo darove prirode i društva, razlikujemo drveće po lišću  na jesenjem sagu , hodamo u ne/redu i vrevi grada i da se na obalama Miljacke uvijek pitamo za izvore i mora koje povezuje rijeka naših uspomena. Kako da osluškujemo i raspoznajemo ptice u letu i razumijemo svoje snove koji nam se motaju po glavi. 
 
Sa ponosom se sjećamo svojih učitelja, posebno onih koji školuju naše najmilije, našu djecu. Ponekad zaboravimo da su i naši učitelji bili djeca i djelili i brige i radosti sa svojom generacijom. Želim da danas  uputim čestitku učiteljicama i učiteljima svijeta koji su u ratnim zonama, opsjednutim gradovima i razorenim društvima, u raseljenju i izbjeglištvu, u uništenim učionicama, u podrumima i zbjegovima i logorima,, učili  i uče djecu kao što je to radila hrabra Fatima Gunić .
 
Posebno, želim da upuitim čestitku djeci koja su  iz takvih škola života  sticali i stiču svoja znanja i koji su postali i  postaju učitelji i učiteljice. Međunarodni centar za mir posvetio svoje djelovanje djeci i roditeljima, učiteljicama i učiteljima  u vremenu olimpijskih zanosa i  opsade Sarajeva i darovao im je Crteže iz podruma , dnevnik Zlate Filipović, koncerte Palčića i organizuje decenijama natjecanja u znanju, dobru i umjetnosti djece naše zemlje i svijeta. Tome su nas naučile naše učiteljice i učitelji  i ponosno slavimo njihov i naš Dan.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin