TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Spahićeva knjiga poezije “Gavranova krila” u Grčkoj

  • Objavljeno u kultura
Dnevni list Dnevni list

Izdavačka kuća Plethron iz Atine objavljuje knjigu poezije Gavranova krila /Ta ftera tis kourounas/ Ibrahima Spahića. Knjigu je pripremio direktor ugledne izdavačke kuće iz Atine Loukas Rinopoulos.

Rektor Akademije likovnih umjetnosti u Atini Panos Charalampous ilustrovao je knjigu i napisao predgovor.

Prevodilac poezije na grčki jezik je  Nora Lefa.

Knjiga će biti predstavljena na Internacionalnom Analogio festivalu 26.9.2018. u jedinstvenom antičkom teatarskom ambijentu. Grčki umjetnici čitaće Spahićevu poeziju. O poeziji i autoru će govoriti: umjetnik Panos Charalampous, profesor istorije i teorije umjetnosti Thanasis Moutsopoulos i umjetnička direktorica Festivala redateljica Sissy Papathanassiou.

O poeziji Ibrahima Spahića koja se objavljuje u Grčkoj svojevremeno su pisali: Tvrtko Kulenović,Ljubica Ostojić , Veselin Gatalo, Željko Kuluz, Mirsad Bečirbašić, Maja Mažar Numankadić, Ewa Grabowska, Tanja Brkić…

Objavio je knjige poezije “Znak”, “Čovjek od žice”, ”Sarajevski pauci i drugi kukci”, “Osam”. Piše i objavljuje na bosanskom, hrvatskom, srpskom i bosančicom. Poezija Spahića je prevođena na mnoge jezike svijeta. Spahićeva poezija je izvođena u poetskom teatru/ redateljica Ewa Grabowska/ na poljskom jeziku.Ansambl Bell Arte izveo je baletni performans “Nit” inspirisan poezijom Spahića i realizovan je i vizuelni umjetnički rad i poetska instalacija “Paukova mreža”u galeriji savremene umjetnosti Charlama. Spahićeva djela  predstavljena su u gradovima Njemačke.Francuske,Belgije,Poljske, Finske,Crne Gore,Hrvatske,Srbije, Slovačke,Italije,Makedonije ,Južne Koreje ,Kine,../.Spahić je nastupao i sa jazz grupama i na poetskim susretima u zemlji i svijetu. Priredio je antologiju poezije “Harfa” i Monografiju “Sarajevska zima”.

Autor je knjiga o parlamentarnoj demokraciji “Parlamentarna skupština BiH ”,civilnom društvu “Građanska pro/vokacija” i priredio je knjigu studija o budućnosti BiH sa Internacionalnog simpozijuma” Link diversity”..

Urednik je i izdavač časopisa i knjiga iz oblasti filozofije, politike,nauke i umjetnosti,arhitekture, i povijesti i piše o međunarodnim kulturnim i političkim odnosima i aktivno učestvuje na međunarodnim susretima posvećenim ljudskim pravima i slobodama.

Predsjednik je Međunarodnog centra za mir i osnivač i direktor umjetničkih fesivala i kulturnih mreža u Evropi i svijetu.Predstavio je na više od 100 internacionalnih izložbi,sajmova i festivala bosanskohercegovačku umjetnost.

Dobitnik je brojnih priznanja u zemlji i svijetu za svoj rad na uspostavljanju interkulturalnog dijaloga, za borbu za mir i slobodu.Posebno značajna su Šestoaprilska Nagrada Grada Sarajeva,Plaketa Kantona Sarajevo i priznanja naučnih,kulturnih i umjetničkih institucija BiH.

Počasni je građanin grada Montorio Al Vomano/Italija/.Dobitnik nagrade Tartuffo per Pace/Italija/,Specijalnog priznanja Žirija Evropske Teatarske Nagrade/ETP/, Medalje Juan Miro/Unesco/Nosilac je Ordena Vitez umjetnosti i književnosti Republike Francuske,Nagrade Devet zmajevih glava /Južna Koreja/.Zlatne povelje humanizma ILH,Nagrade za saradnju Sjevera i Juga /Maroko/Menadžera godine u oblasti kulture u Jugoistočnoj Evropi i drugih značajnijih priznanja za izdavaštvo, kulturnu politiku i misiju.

IZVOR: MREŽA MIRA

 

senoworks