TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Sretan rođendan Garfield !

  • Objavljeno u kultura
Sretan rođendan Garfield !

Debeo, lijen i sebičan. Obično se dosađuje, a kada ne jede, spava ili radi spačke. Jako voli svog plišanog medvjedića Pucka. Mrzi ponedjeljke zbog njegove neprestane loše sreće na taj dan. Ima curu Arlene koju nikada ne uspijeva impresionirati. Mrzi pauke, iako zna pričati s njima.

Priča i s mačkama, miševima, štakorima, psima, ljudima, drvećem, vjevericama, ribama, biljkama, hranom (najčešće iz hladnjaka), mravima, pticama i klupkom vune. Omiljeno jelo su mu lazanje. Rođen je u kuhinji Mama Leoninog talijanskog restorana, a živi s vlasnikom Jonom i psom Odiem u gradu Muncie, u državi Indiani.

Naravno, radi se o kreaciji crtača Jima Davisa, mačku Garfieldu koji od 1978. izlazi u stripu. Prema Guinessovoj knjizi rekorda Garfieldove pustolovine su najčitaniji strip na svijetu. Stripovi o Garfieldu gotovo uvijek imaju tri slike, s iznimkom nedjeljnih.

Strip se pojavio 19. lipnja 1978. Taj se dan smatra službenim Garfieldovim rođendanom (svakog 19.6. Autor Garfielda je Jim Davis. Garfield slavi rođendan u stripu). Otada izlazi svakodnevno u novinama širom svijeta. Stripovi gotovo uvijek imaju tri slike s iznimkom nedjeljnih. Sada su u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli. Strip je trenutačno u Guinessovoj knjizi rekorda kao najčitaniji strip na svijetu (od 2006. se nalazi u preko 2.570 novina i listova).

Već godinama izlaze u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli. Nedjeljni stripovi su u početku imali šest ili osam slika, a jedna od njih bila bi uvećana i bez okvira. Kasnije se to promijenilo i sve su slike dobile okvir, a nedjeljni strip postao ograničen na šest slika.

Garfielda je osmislio Jim Davis. 2007. godine stigao je novi računalno animirani film: "Garfieldova najveća avantura". 2008. također je stigao novi računalno animirani flim: "Garfield i festival zabave" (Garfield's Fun Fest) i 2009. je stigao računalno animirani film: "Garfield i superljubimci" (Garfield's Pet Force ).

Medij

senoworks