TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

U ponedjeljak svečano otvaranje VaClaF-a koncertom “Tango i fandango”!

  • Objavljeno u kultura
U ponedjeljak svečano otvaranje VaClaF-a koncertom “Tango i fandango”!

Sve je spremno za početak 3. izdanja Vareš Classic Festivala, međunarodnog festivala kamerne muzike. U ponedjeljak, 21.09. u jedinstvenom ambijentu Stare crkve u Varešu bit će upriličeno svečano otvaranje Festivala izuzetno zanimljivim koncertnim programom pod nazivom “Tango i fandango”.

Mladi muzičari iz različitih dijelova Evrope okupili su se u ovom malom bosanskohercegovačkom gradu kako bi muzicirali zajedno i publici ponudili nesvakidašnje muzičko iskustvo. Specifičnost 3. festivalskog izdanja leži u vrlo zanimljivom konceptu “Quartet +” koji prožima centralne koncerte Festivala. Naime, gudački kvartet je, kao jedan od najstandardnijih i najpopularnijih tipova kamernog muziciranja, okosnica ovogodišnjeg festivalskog programa. Ali, gudački kvartet se niti jednom ne javlja kao samostalan sastav, već svakom pojavom uključuje i još jedan dodani element. Na koncertu “Tango i fandago” u djelima Boccherinija i Tedesca konceptni “+” je gitara, dok je u djelima Bobića i Piazzolle peti element harmonika.

Tako će se pored kvarteta kojeg čine violinistice Andrea Nikolić i Milena Virijević, violista Krešimir Petar Pustički, te violončelista Bas Jongen, publici predstaviti i gitarista Jure Cerkovnik, te harmonikaš Borut Zagoranski. Pored kvinteta, na prvom koncertu bit će predstavljeno i djelo austrijskog kompozitora Ferdinanda Rebaya, Sonata za violu i gitaru, koju će izvesti Andrea Nikolić na violi i Jure Cerkovnik na gitari.
Podsjećamo: Festivalski program nastavlja se i 23. septembra u Staroj crkvi kada će vareška publika imati priliku slušati i zanimljiv koncert pod nazivom “Forgotten, Classic, New...?”.

Centralna festivalska večer – Miholjski koncert pod nazivom “Glazba za početak i kraj vremena” rezervisan za 26. septembar i Župnu crkvu sv. Mihovila - bit će u znaku čuvenog “Kvarteta za kraj vremena” Oliviera Messiaena koji će izvesti Andrea Nikolić (violina), Sylvester Perschler (klarinet), Bas Jongen (violončelo) i Domagoj Gušćić (klavir), te izbora tradicionalnih pjesama Balkana koje će izvesti ženski vokalni ansambl Corona.

Andrea Nikolić, umjetnička rukovoditeljica VaClaF-a

Organizatori : Udruga prijatelja glazbe "Emil Milo Cipra" Vareš, Petar Jelić – predsjednik;
Župni ured Vareš

senoworks