TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

„Velika potreba“ za istjerivačima nečastivog

„Velika potreba“ za istjerivačima nečastivog

Po 13. put se na jednom papinskom fakultetu u Rimu održava tečaj za egzorciste. Čini se da je posljednjih godina znatno porastao broj vjernika koji su uvjereni kako su opsjednuti đavlom.

Samo u Italiji svake godine, po nekim procjenama, 500 tisuća osoba potraži pomoć egzorcista, makar golema većina njih bi prije trebali potražiti pomoć negdje drugdje, a ne u župnom dvoru. I irski najpoznatiji istjerivač nečastivog, katolički svećenik Patrick Collins navodi „dramatični porast demonskih aktivnosti" na tom otoku. Potražnja za njegovim umijećem je proteklih godina „eksponencijalno rasla", izjavio je Collins za list The Irish Post.

Zato se od 16. do 21. travnja na sveučilištu Regina Apostlolorum u Rimu opet održava tečaj za egzorciste. Makar je to izazvalo i veliku pažnju, služba za odnose sa javnošću Vatikana podsjeća kako je taj tečaj namijenjen isključivo svećenicima koji žele obnoviti svoje znanje o istjerivanju nečastivog. I iz Vatikana se tvrdi kako se od početka ovoga stoljeća broj molbi za izbavljenjem od nečastivog – utrostručio.

Pedro Barrajon, profesor na Regina Apostolarum, je informativnoj službi Vatikana izjavo kako je ovaj tečaj organiziran po želji svećenika koji se ne osjećaju dovoljno pripremljeni za istjerivanje đavla. „Svijet egzorcizma nije jednostavan", kaže svećenik konzervativnog reda Legionari Kristovi. Katolička teologija je, prema njegovom mišljenju, zanemarila tu svoju zadaću jer ne izgleda da je „na razini racionalističkog svijeta današnjice."

Film Egzorcist

Filmom strave i užasa Egzorcist 1973. je i čitav postupak stekao svjetsku slavu. Zapravo, još od Srednjeg vijeka su tim obredom neuki svećenici najčešće mrcvarili osobe za koje danas znamo da su tek psihički bolesnici.

Aktualizirano „umijeće" srednjeg vijeka

Zapravo nešto slično egzorcizmu je poznato u čitavom nizu vjera i u pravilu je to obredno protjerivanje „zlih duhova" iz osoba, živih bića ili predmeta. I u drugim kulturama je njihov cilj „cjelovito čišćenje" i ozdravljenje. U Katoličkoj crkvi se u tom obredu vidi molitva za oslobađanje ljudi od moći zla. U egzorcizmu se može i u ime Isusa Krista narediti nečastivom da napusti osobu koja je opsjednuta. Tu svoju ovlast za provedbu egzorcizma Crkva izvodi iz Novog Zavjeta gdje je i Isus naredio nečastivom neka „odstupi" (Apage Satanas).

Obred protjerivanja se sastoji od molitvi i formulacija blagoslova i zavjeta. 1999. je Vatikan odredio nove smjernice kako bi više uključila saznanja s područja medicine i psihijatrije. Ne tako davno se shizofrenija, često čak i obična psihoza smatrala „opsjednutošću đavlom" koja se onda „liječila" i fizičkim maltretiranjem jer su i prethodne smjernice na snazi bile još od 1614. Današnji postupak egzorcizma je dozvoljen tek nakon što svećenik detaljno provjeri slučaj i po potrebi se savjetuje sa liječnicima i psihijatrima.

sf/aš/(kna)

VIDEO OVDJE

 

DW.DE

senoworks