TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

16 odličnih saveta koji će učiniti vaš dom sigurnim

16 odličnih saveta koji će učiniti vaš dom sigurnim

Belano tim često piše o korisnim savetima koji mogu biti od koristi na putovanju. Teme poput kako da po što boljoj ceni pronađete savršen smeštaj za vas i vašu porodicu ili na koje pojedinosti treba obratiti posebnu pažnju prilikom rentiranja apartmana, česte su u našim tekstovima.

PIŠE: VLADA ILIĆ

U poslednje vreme, gostima luksuznih apartmana u Beogradu, a sve više i gostima ostalih apartmana,  izrazito je važna sigurnost smeštaja u kom odsedaju. Nama je drago da se svest o sigurnosti apartmana, a samim tim i ljudi i stvari u njemu, kod turista podigla na viši nivo. Belano apartmani poklanjaju posebnu pažnju ovom segmentu poslovanja, kako bi se gosti osećali, ali i bili, sigurni.

U ovom tekstu nudimo veliki broj korisnih saveta koji se tiču sigurnosti doma u kom živite. Pratite ove savete kako biste zaštitili imovinu i svoje najmilije od provalnika, bilo da ste kod kuće, na poslu ili putovanju.  

Saveti za održavanje sigurnosti doma

Proverite spoljašnost doma:

1. Ukoliko posedujete kuću sa dvorištem, zabeležite sve slabe tačke i osigurajte ih. Bilo bi dobro da na svoju kući gledate očima provalnika. Ukoliko vam se čini da je prozor na spratu često otvoren i da možete ući kroz njega, to će verovatno pomisliti i provalnik.

2. Dok proveravate slabe sigurnosne tačke, obratite pažnju na sve skupe predmete lako uočljive kroz prozore i druge otvore kuće (skupi elektrouređaji, nameštaj, umetnine).  Ne kažemo da treba napraviti nov raspored, samo da se skupe stvari ne bi videle kroz prozor, ali ga svakako treba prilagoditi tamo gde je to moguće.

3. Izbegavajte grmlje u dvorištu jer obezbeđujete skrovište provalnicima. Ukoliko provalnik nema gde da se sakrije neće se ni usuditi da napadne vašu kuću. Zasadite trnasto žbunje ispod prozota vaše kuće, kako bi provala bila ne samo nemoguća već i bolna.

4. Izgradite ogradu ukoliko već niste. Ograda može biti odličan način da nepoželjne posetioce držite van poseda. Osigurajte ogradu betonskim temeljom i šiljatim vrhovima.

5. Potrudite se da se skupoceni predmeti poput bicikala i roštilja nakon upotrebe vrate u garažu. Svima je teško sklapati veliki roštilj nakon svake upotrebe, ali imajte na umu da provalnik ne mora čak ni ući u vašu kuću kako bi ga odneo. Nemojte zaboraviti da vratite u kuću laptop ili tablet nakon korišćenja u dvorištu.

6. Postavite rešetke na garažne i podrumske prozore. Strušnjaci u ovoj oblasti, takođe preporučuju deblje zavese, jer ove prostorije ne zahtevaju sunčanu svetlost, a zavese vam mogu osigurati privatnost i zaštitu.

7. Instalirajte senzorno paljenje svetla u dvorištu, naročito na ulaznim vratima. Osvetlite nepoželjnog uljeza i pre nego što dodirne vrata ili prozor. Ukoliko živite u stanu, predložite na skupštini stanara ulagnje u bolju rasvetu i osvetlite svaku tamnu površinu na ulazu zgrade ili u njenom prolazu. To vas može zaštititi kako od provalnika tako i od potencijalnih napadača.

8. Upoznajte svoje komšije. Provale su ređe u prisnijim zajednicama, jer susedi paze jedni drugima na domove i vrlo lako mogu prepoznati stranca. Vaši susedi mogu biti jedno od najboljih sredstava u prevenciji kućnog kriminala. Oni predstavljaju dodatne oči iz spoljašnje perspektive. Pored toga, ako imaju drugačiji radni ili školski raspored od vašeg, oni mogu biti kod kuće u toku dana kada ste vi odsutni, te vas mogu upozoriti na sumnjive aktivnosti u vašem odsustvu.

9. Investirajte u kvalitetne brave za svaki ulaz u vaš dom, čak iako zaključavate samo noću. Ukoliko vaši prijatelji imaju običaj da se najave pre nego što vam dođu u posetu, onda zaključavajte stalno. Takođe, nikada nemojte ostvljati otvorena garažna vrata, sem ukoliko niste u njoj ili napolju te možete motriti na njih.

10. Ukoliko morate da parkirate na ulici, uradite to na dobro osvetljenom područiju i ponesite sa sobom sve vredne predmete koji se nalaze u autu. Ne zaboravite da ga zaključate. Nikad nemojte ostavljati rezervni ključ u autu, pa čak i kada je auto zaključan.

Zaštitite dom sa unutrašnje strane:

11. Držite sva vrata i prozore zatvorenim i zaključanim u svakom trenutku. Otvoreni spoljašnji prozor ili vrata predstavljaju poziv za provalnika, zato ih zatvarajte bez obzira da li ste u kući ili ne.

12. Nemojte potcenjivati jake prozore i brave i zamenite ih novim ako je to potrebno. Lopovi znaju da prepoznajju slabe brave koje se lako otvoraju.

13. Uverite se da su spoljna vrata zatvorena. Nikada ne napuštajte svoj dom bez zaključavanja ulaznih vrata, bez obzira na to za koliko se brzo vraćate. Čak i ako pada kiša, ne zaboravite da zaključate kapiju, jer provalnici ne uzimaju slobodan dan zbog vremenskih uslova.

14. Promenite brave kada se preselite u nov stan ili kuću. Ako rentirate, zamolite vlasnika da ih promeni ako to već nije učinjeno. Čak i ako je stari zakupac vratio sve ključeve koji su prvobitno izdati, ne postoji način da se sa sigurnošću zna da li su i kada napravljene i distribuirane druge kopije. Bolje je biti siguran nago razmišljati o mogućnosti da vam stranac uđe u zaključanu kuću.

15. Držite vredne stvari u sefu. Ako je sef mali i nije montiran, razmislite o tome da ga nekim od sigurnosnih sistema pričvrstite ra zid ili pod kako ga provalnici ne bi odneli sa sobm. Šifru sefa dajte samo suprožniku u slučaju neke od vanrednih situacija.

16. Razmislite o kupovini kućnog sigurnosnog sistema. Postoji bezbroj različitih sigurnosnih sistema, a neki od najznačajnijih su:

  • detektori pokreta na otvorenom,

  • senzori na spoljašnjim vratima, prozorima i vratima koja se nalaze u garaži,

  • spoljni alarm koji služi za upozoravanje suseda na upad i

  • sigurnosne kamere.

Izaberite funkciju koje najbolje odgovara vašoj potrebi. Budite sigurni da radite sa uglednom i proverenom kompanijom. Kada ga instalirate, nezaboravite da ga redovno koristite. Iako se možda čini da je komplikovano uključiti sistem svaki put kad izađete iz kuće, ipak nemojte odustajati. Mnogi provalnici znaju da se alarmi i drugi sigurnosni sistemi često ni ne koriste, te smatraju da neće biti zaustavljeni smao od strane jedne nalepnce ili znaka u dvorištu koji upozorava na zaštitu kuće.

Kada je u pitanju zaštita porodice i imovine ne možete biti previše pažljivi. Bolje da vam nikada ne bude drago što ste bili oprezni, nego da vam bude krivo što to niste bili.

senoworks