TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Mega katastrofe - Erupcija Jeloustona

Mega katastrofe - Erupcija Jeloustona

Vulkan u nacionalnom parku Jeloustoun u Americi tempirana je bomba čija bi aktivacija imala fatalne posledice ne samo po Sjedinjene Države, već i po ceo svet. Supervulkan, čiji se rezervoar lave pokazao 2,5 puta većim nego što se pretpostavljalo, ima potencijal za 2.000 puta snažniju erupciju od erupcije vulkana Sveta Helena koji je 1980. u SAD odneo 57 života.

Rezervoar magme ispod Jeloustonske kaldere je dug 88,5, a širok 29 kilometara, dok mu dubina iznosi između pet i 14 kilometara. To znači da se ispod površine nalazi dovoljno vulkanskog materijala za erupciju koja ni po čemu ne bi zaostajala za tri najveće eupcije supervulkana u proteklih 2,1 miliona godina.

Prethodna erupcija vulkana u Jeloustounu dogodila se, prema tvrdnjama geologa, pre 640.000 godina i bila je 2.000 puta veća od erupcije Svete Helene pre 33 godine, a prema prognozama nekih stručnjaka, naredna bi bila slična toj prvoj, što znači da bi u atmosferu izbacila toliko vulkanskog materijala da bi se on raširio oko cele planete.

POGLEDAJTE ODLIČAN DOKUMENTARAC ISPOD

 

 
 

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin