TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Na računu ima vrtoglavih 46 milijardi dolara

Na računu ima vrtoglavih 46 milijardi dolara

Na ovogodišnjoj listi najbogatijih ljudi časopisa Forbes ove se godine našlo i rekordnih 256 žena. Njihovo je ukupno bogatstvo, usporedno s lani, povećano za 20 posto i premašilo je bilijun dolara.

Većina milijarderki s ove liste naslijedila je svoje bogatstvo, no više od četvrtine njih izdašni imetak su stvorile same.

Najbogatija žena na svijetu je Alice Walton, nasljednica osnivača Walmarta, čije je bogatstvo s 33,8 naraslo na 46 milijardi dolara. Walmart je najveća američka i svjetska kompanija za trgovinu i najveći maloprodajni lanac koji se odnedavno uspješno probio i na polje internet trgovine u direktnom okršaju s Amazonom. Kako Alice troši toliki novac?

Oduvijek je bila poznata kao velika ljubiteljica umjetnosti, a već je kao dijete kupila reprodukciju Picassove slike za dva dolara. Skupila je iznimnu kolekciju umjetnina, pa se tako u njenom vlasništvu nalaze djela legendarnih američkih umjetnika poput Andya Warhola, Normana Rockwella i Georgie O'Keefe. Alice je otvorila i muzej kako bi "udomila" sve skupljene umjetnine, a još se bavi uzgojem konja i kupnjom nekretnina.

No, njen život ne prolazi bez kontroverzi. Sudjelovala je u nekoliko prometnih nesreća kada je utvrđeno da je vozila u pijanom stanju, no izvukla se samo s packom. Također se suočila s ljutim radnicima WalMarta, koji su, ogorčeni enormnim bogatstvom svojih šefova, prosvjedujući tražili veće plaće.

Walton je tron preuzela od nasljednice kozmetičkog diva L’Oreal, Liliane Bettencourt, koja je umrla u rujnu 2017. u 94. godini.

Njena jedina kćer, Francoise Bettencourt Meyers, druga je najbogatija žena čiji je imetak procijenjen na 42,2 milijarde dolara.

Treća bogatašica pri vrhu liste je Susanne Klatten čije je bogatstvo procijenjeno na 25 milijardi dolara, prvenstveno zahvaljujući naslijeđenom udjelu u automobilskom gigantu BMW.

Četvrta najbogatija žena je Jacqueline Mars koja se bavi proizvodnjom hrane. U njenom je vlasništvu čuveni brend slatkiša Mars. Njeno bogatstvo iznosi 23,6 milijardi dolara.

Na petom mjestu je Yang Huiyan iz Kine koja se bavi nekretninama, s bogatstvom od 21,9 milijardi dolara.

Među deset najbogatijih žena njih osam je naslijedilo sve svoje bogatstvo. Preostale dvije naslijedile su znatnu imovinu, ali su je potom same dodatno razvile.

IZVOR: https://100posto.hr/news/na-racunu-ima-vrtoglavih-46-milijardi-dolara-nekad-malo-popije-pa-sjedne-za-volan-a-najradije-kupuje-slike-i-uzgaja-konje

senoworks