TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Naučnici upozoravaju: Oprez, Zemlja postaje planeta plastike

Naučnici upozoravaju: Oprez, Zemlja postaje planeta plastike

Američki naučnici izračunali su da je do sada u svetu proizvedeno ukupno 8,3 milijarde tona plastike, a polovina tog materijala u poslednjih svega 13 godina.

B92.NET

 BBC navodi da je ukupna količina do sada proizvedene plastike jednaka težini 25.000 oblakodera "Empajer stejt bilding" u Njujorku ili milijardu slonova. 

Stručnjaci su naveli da je 8,3 milijarde tona plastike zapravo napravljeno u poslednjih 60 ili više godina, a da veliki problem predstavlja to što se predmeti od plastike, kao što su ambalaže, uglavnom koriste tokom kratkog vremenskog perioda pre odbacivanja. 

Od početka masovne proizvodnje pedesetih godina, polimeri su sada svuda oko nas - od ambalaže za hranu i odeće do delova aviona, piše BBC. 

Više od 70 odsto ukupne proizvodnje sada predstavlja otpad, uglavnom na deponijama, mada je zagađenje široko rasprostranjeno, pa zahvata i okeane. 

"Ubrzano postajemo 'planeta Plastika' i ako ne želimo da živimo u takvom svetu, onda treba da razmislimo o načinu na koji koristimo pojedine materijale, a naročito plastiku", rekao je profesor kalifornijskog Univerziteta Santa Barbara, Roland Gejer za BBC. 

Oko 30 odsto do sada proizvedene plastike u svetu i dalje je u upotrebi, dok je svega devet odsto odbačene plastike reciklirano, navedeno je u izveštaju objavljenom u časopisu “Science Advances”.

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin