TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Ova žena je bila trudna 27 puta, a rodila je 69-oro dece

Ova žena je bila trudna 27 puta, a rodila je 69-oro dece

Priča jedne Ruskinje, majke nad majkama, jedinstvena je u istoriji i toliko ne

verovatna da naučnici godinama ispituju njenu istinistost. Reč je o prvoj supruzi ruskog seljaka Fjodora Vasiljeva, čije je ime ostalo nepoznato, a koja je, kaže legenda, rodila najviše dece na svetu.

Prema podacima lokalnog manastira, koji su se zatim poslati vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je čak 16 pari blizanaca, sedam "setova" trojki i četiri puta četvorke. Preživela je, dakle, ukupno 27 porođaja i rodila 69-oro dece, i to u 40-godišnjem periodu između 1725. i 1765. godine.

Prema procenama skeptičnih, matematički gledano je moguće izneti 27 trudnoća tokom 40 godina, pogotovo ako se uzme u obzir da trudnoće sa trojkama i četvorkama obično traju kraće od devet meseci. To bi značilo da je tokom 40 godina, gospođa Vasiljev čak 18 godina bila trudna.

bebe četvorke
Foto: Profimedia

Ipak, ono što ostaje sumnjivo, jeste predugo plodno razdoblje u koje se priča ove žene baš i ne uklapa. Naime, prva menstruacija se u proseku dobija oko 15. godine, a reproduktivni period traje sve dok postoje zalihe jajnih ćelija, okvirno do 51. godine. Na sve to plodnost opada već u četrdesetim godinama, zbog čega su trudnoće teško održive.

Takođe, što je više trudnoća žena iznela, to je manja šansa za novim začećem, jer višestruki porođaji takođe utiču na plodnost. Na konkretnom primeru, ako je gospođa Vasiljev bila pobornica dojenja, što je vrlo verovatno s obzirom na život na selu u 18. veku, njeno telo nije ovuliralo kao što inače bi. Ova biološka metoda "kontracepcije" (iako nije potpuno sigurna), dodatno bi joj otežala brojna začeća koja je navodno doživela rađajući toliki broj dece.

Fjodor i njegova supruga su, dakle, imali neverovatno ludu sreću (ili nesreću), da im se svaki put iznova "zalomi" trudnoća i to čak i kad su bili sredovečni ljudi.

Ujedno, šansa da se toliko puta iznesu višestruke trudnoće gotovo je neverovatna. Reč je o izuzetno retkim začećima, a da su se ona ponovila toliko puta zvuči astronomski.

Medicinski fenomen ili urbana legenda? Šta vi mislite?

BLIC.RS

senoworks