TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Top 5 destinacija u Španiji za jesenje putovanje

Top 5 destinacija u Španiji za jesenje putovanje

Jesen je možda tmurna i dosadna u rodnom gradu, ali kada se uputite u neku od najlepših evropskih destinacija, postaje najdinamičniji deo godine. Ukoliko imate sreće, možda vas i posluži čuveno miholjsko leto pa neplanirano produžite letnju sezonu.

Rezervacija smeštaja na dan ili dva u nekom usputnom gradiću može uneti pravo inenađenje u vaš unapred isplaniran plan i program putovanja. Obično se pravi dragulji poput vidikovaca, vinarija i drugih lepota nalaze upravo van gradske gužve, a naročito tokom turističke sezone. Ne kažu bezveze brojni autori bestselera u svojim putopisima: ukoliko želite da upoznate neko mesto, otiđite u deo grada u kom žive njegovi stanovnici, a ne turisti. Verujte, razlika je ogromna. Imajte to na umu kada budete bukirali smeštaj za neko lepo jesenje putovanje.

Ovo je naša top 5 lista najzanimljivijih destinacija u Španiji za jesenje putovanje.

 

1. Barselona

Barselona je glavni turistički centar na severoistoku Španije i nudi bezbroj kulturno-istorijskih znamenitosti, od katedrala i njihove arhitekture i umetnosti, preko muzeja, do noćnog života. Stari Grad je glavna atrakcija Barselone gde kaldrma sa starim crkvama i poznatim mostovima odiše posebnim mirisom i lepotom. Među posebnim arhitektonskim građevinama spadaju  Sagrada FamiliaCasa Batllo koje je konstruisao čuveni arhitekta Antoni Gaudi. U Barseloni se nalazi najveći stadijon u Evropi Nou Camp, pa je često domaćin mnogim sportskim dešavanjima.

2. Madrid

Mardid je glavni i najveći grad u Španiji, poznat po dobrom noćnom životu, studentkim univerzitetima i multikulturalnim stanovništom.  Puerta del Sol je srce grada poznato po mestu održavanja različitih festivala kojih ima tokom cele godine. Na trgu Plaza Mayor nalaze se brojni kafići, restorani i prodavnice odlične za one koji vole da pored razgledanja uživaju i u kupovini. Bogat je parkovima, zoološkim vrtovima, muzejima, koridama, shopping centrima. Svojom arhitekturom retko koga ostavlja ravnodušnim.

3. Granada

Granada je grad istoimene španske provincije koja se nalazi u južnom delu Španije. Poznata je po istorijskim utvrđenjima koja datiraju još iz doba Mavara. Alhambra je najznačajnije utvrđenje, koje datira iz 13. i 14. veka u kome su živeli mavarski kraljevi. Lavlji bunar i Nevada ski centar samo su neke od važnih znamenitosti južnog dela Španije. Tokom noći, grad se pretvara u prave flameno centre gde je pravi kuriozitet posetiti ih i uživati u njima. Prelepa priroda sa starim utvrđenjima je pun pogodak za miran, a pritom zanimljiv jesenji odmor.

4. Sevilja

Sevilja je još jedna top destinacija na jugu Španije. Kao glavni grad pokrajine Andaluzije. Sevilja je glavni finanskijski, kulturološki, umetnički, kulturno-istorijski centar u ovom delu Španije. Poznata je i po izuzetno bogatom noćnom životu. Jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija je Katedrala u kojoj je po verovanju sahranjen Kolumbo. Pored Katedrale, utvrđenje koje je takođe vezano za život i rad Kolumba, je Alkazar, mavarska palata fascinantnog masivnog i prostranog izgleda. Divna cvetna bašta i soba gde je Kolumbo planirao svoj put u Novi Svet prava je atrakcija ovog divnog zdanja. I u ovom gradu ćete moći da uživate u muzejima, galerijama, parkovima, pozorištima i drugim lepim mestima organizovanih za zabavu i kultorno-istorijsko prosvetljenje.

5. Valensija

U istočnom delu Španije nalazi se jedan od najvećih i najznačajnijih gradova Španije, Valensija. Stari manastiri poput San Miguel de los Reyes i stara tržnica svile su samo neke od lepota i znamenitosti ovog divnog turističkog mesta. Valensija važi za grad umetnosti i nauke jer obiluje brojnim muzejima kao što su: Muzej nauke, planetarijum, akvarijum, Muzej umetnosti, brojne galerije, pozorišta i bioskopi. Korito reke Turija predstavlja divnu priodnu oazu prelepih parkova i veštačkih jezera. Nakon nekoliko godina renoviranja postala je pravi grad arhitekture i umetnosti. Noćni život ni u ovom gradu nije zapostavljen.

Ono što je zajednično svim gradovima Španije je dobra organizovanost gradskog prevoza. Autobuske stanice za mesni i međumesni gradski prevoz, tramvaji, metro stanice, pritom je sve dobro organizovano na usluzi turistima. Mogućnost iznajmljivanja bicikala, trotineta i skutera daje još jednu novu perspektivu pogleda na ove zanimljive destinacije.

 

 AUTOR: VLADA ILIĆ

senoworks