TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

4 stvari koje svaka žena treba znati o jajnicima

4 stvari koje svaka žena treba znati o jajnicima

Možda na njih uopće ni ne pomišljate (osim ako pokušavate zatrudnjeti), ali jajnici igraju veliku ulogu u svakodnevnom životu. Možda su sitni, ali su jako bitni.

Piše: JUTARNJI.HR

Evo što trebate znati o ovim organima.

 

1. Proizvode jako puno hormona

Jajnici luče estrogen i progesteron. Ova dva hormona odgovorna su za razvoj ženskog tijela tijekom puberteta. Oni također pripremaju maternicu za začeće, a ako jajnici ne proizvode dovoljno hormona mogu dovesti do problema pri začeću. Osim toga, vaši jajnici u manjoj mjeri luče i testosteron, koji je odgovoran za dobar libido.

2. Mijenjaju veličinu

Za razliku od mnogih vaših organa, jajnici nisu statični u veličini. Oni se naime tijekom vašeg ciklusa, ali i života puno mijenjaju. Ovulacijom i vjerojatnim nastankom male ciste koja dolazi s njom, jajnik se može malo povećati. No to je samo privremeno i te male promjene prestaju kada uđete u menopauzu.

3. Mogu biti pod stresom

I to je moguće. Kada je vaše tijelo pod pritiskom, ali onim velikim, izazvanim velikom životnom promjenom (selidba u drugi grad, gubitak težine), jajnici mogu prestati ispuštati jajašca. I dok su pod stresom, teže je zatrudnjeti.

4. Mogu uzrokovati akne

Budući da jajnici igraju veliku ulogu u hormonalnoj ravnoteži, oni mogu biti iza hormonalnih tjelesnih problema. S određenim stanjem poput sindroma policističnih jajnika, hormonska ravnoteža estrogena, progesterona i testosterona postaje doista promijenjena. Prekomjerni testosteronski simptomi su akne, rast dlaka na tipičnim muškim mjestima… Ako ste primijetili neke od ovih promjena, odite kod liječnika.

 

senoworks