TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Cista na zubu: Činjenice koje niste znali

  • Objavljeno u Zdravlje
Cista na zubu: Činjenice koje niste znali

Cista na zubu je patološka kesica obložena tkivom i ispunjena tečnošću. Obično je ovalnog ili kruškastog oblika i sastoji se od omotača zida ciste i tečnosti. Sadržaj kesice, ciste, je najčešće gnoj koji može biti bistar ili gust. Folikularne ciste nastaju oko neizniklog zuba, kao što su na primer umnjaci ili očnjaci i ne mogu se otkriti golim okom dok se površinski ne pojave. U praksi ih češće viđamo na koštanom nego mekom tkivu, ali postoje slučajevi gde su se pojavile na usni, obrazima, pa čak i vratu.

 

Kako nastaje cista?

Zubna cista nastaje kao posledica ne lečene infekcije. Uzrok može biti i ne lečen karijes, kada infekcija sa korena pređe na desni. Ona sama po sebi ne predstavlja problem, već je indikator prisustva infekcije ili neke bakterije. Nepravilan rast zuba takođe može biti uzrok pojave cisti. Zato ih često ima na umnjacima jer za njim najćešće u vilici nema dovoljno mesta. Cista na umnjaku je nesumljivo indikator za vađenje ovog zuba.

Prisutnost ciste moguće je utvrditi RTG snimkom, a razlikuju se od tumora po tome što nisu čvrsto prilepljene uz tkivo.

 

3 faze razvoja cisti

U zavisnosti od stadijuma u kom se nalazi, razlikujemo tri faze razvoja ciste:

1. inicijacija (nikad ne nastaje sama od sebe, već kao posledica na neki proces, kao što su neke unutrašnje iritacije ili spoljašnje povrede).

2. pojava mikrošupljine (šupljina se brže formira u mekom nego u tvrdom tkivu, međutim sposobna je da i u vilici napravi rupu, zato je neophodno lečiti je).

3. cista (može toliko napredovati da može ugroziti i ostale zube, a u nekim slučajevima i čitavu viličnu kost).

 

Vrste cisti: razvojne i inflamatorne

U grupu razvojnih cisti spadaju gingivalne koje su prisutne i kod novorođančadi, zatim folikularne i erupcione.

Gingivalne ciste kod beba su jako česte. Izgledaju kao gnojne kesice na mekom delu tkiva. Ovo je saasvim uobičajna pojava kod beba te ukoliko ih primetite kod svog deteta nemojte brinuti. Povući će se u roku od nekoliko nedelja, pa tretiranje lekovima i drugim preparatima nije neophodno.

Folikularne ciste su karakteristične kod starijih ljudi ali i kod dece sa mlečnim zubima. Najčešće su vezane za umnjake ili očnjake. Gnojna kesica se formira i sprečava da izraste novi zub. Ukoliko vaše dete i dalje ima mlečne zube a preraslo ih je, najverovatnije ima folikularne ciste koje su prilepljene za stalne zube (koje se nalaze između stalnih i mlečnih zuba). Upravo zbog toga stalni zubi ne mogu da poguraju mlečne te zato mlečni imaju svoju produženu ulogu. Ukoliko se folikularna cista formira nakon vađenja mlečnog zuba, ona će onemoguđiti nicanje i rast stalnog zuba.

Inflamatorne ciste nastaju kao posledica nekog upalnog procesa, a najčešće karijesa. Njih ima više i dele se na radikularne, apikalne i lateralne, rezidualne i parodontalne.

Osnivač svih inflamatornih cisti u osnovi je loša oralna higijena. Kod radikalnih cisti je izvesno da je uzročnik nepravilno održavanje higijene usne duplje. Radiklane ciste se razvijaju u kanalu korena i nemoguće ih je primetiti golim okom, ponekad su i bez simptoma.

Cista nastala upalnim procesom, odnosno infekcijom, se može razviti i na susedne zube pa čak i na celu vilicu.

 

Lečenje cista na zubu

U svakom slučaju, ukoliko imate natečene desni, bolove ili sumnjate da imate cistu na zubu nephodno je da odmah posetite stomatologa. Ovo zubno oboljenje nije nešto što će proći samo od sebe, a može napraviti veliki problem u vilici.

Lečenje ciste može biti hiruškom operacijom (laserskim zracima), što je češći slučaj ili endodoncijom.

Ne postoji ni jedan drugi način za efikasno uklanjanje ciste sem operacijom koja može biti cistostoma (kada se postepeno uklanja čitava cista) ili cistektoma (kada se cista ukloni odjednom).

Nakon operacije, neophodno je da jedete mekanu i hladnu hranu kako bi rana od ciste mogla neometano da zaraste. Nikako nemojte jesti tvrdu hranu jer možete dodatno povrediti ranu.

Postoje i prirodni izvori za lečenje cista na zubu, ali je svakako neophodna posata vašem stomatologu. U ove svrhe često se koristi biljka žalfija gde se čajem od žalfije ispiraju usta i karanfilić gde se 15 minuta list karanfilića drži na upaljeno mesto.

 VLADA ILIĆ

senoworks