TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Kako izaći na kraj sa gangrenom zuba?

  • Objavljeno u Zdravlje
Kako izaći na kraj sa gangrenom zuba?

Svako ko ima i samo potencijalni problem sa gangrenom zuba ili ima nekoga u bližoj ili daljoj okolini sa ovim oboljenjem zuba, zna zašto je naslov ovog teksta upravo ovakav. Hajde prvo da vidimo da li se sa gangrenom može izaći na kraj.

Stručnjaci iz zubne oblasti i najbolji stomatolozi kažu da može. To će vam potvrditi svaki stomatolog koji je motivisan da spase ili bar „produži život“ vašem zubu.

Naravno, ovo prethodno rečeno zavisi od momenta u kom odete kod zubara. Nekada, ako zakasnite, vađenje celog zuba i saniranje infekcije jeste krajnji ishod.

 

Šta je gangrena?

Hajde da se vratimo jedan korak unazad i kratko opišemo osnove ovog zubnog oboljenja. Gangrena zuba, kao i gangrena ostalih organa u organizumu nije dobra. Ona nastaje usled nekroze, odnosno odumiranja ćelija. U tim delovima cirkulacija krvi je minimalna te je razvoj bakterija povećan.

Odlikuje je crnilo desni i samog zuba, a najčešće nastaje usled neadekvatnog održavanja oralne higijene.

Kako se gangrena razvija?

Problem je u tome što nastanak procesa odumiranja ćelija, odnosno gangrene, traje jako dugo i nije ga lako primetiti. Iskusni stomatolozi će lako primetiti gangrenu i u svojim početnim stadijumima, ali je za to neophodno otići na stomatološki pregled na vreme.

U svojim početnim fazama gangrena nije bolna. Razvija se sporo, godinama. Neredovno i neadekvatno održavanje oralne higijene je uzrok ovom procesu, ali i ubrzava razvoj bakterija.

Najčešće, najgore prolaze slučajevi koji kod stomatologa idu samo kada ih muka natera, a tada obično bude kasno. Stomatolog tada ili odmah vadi zub, ili počinje sa procesom lečenja.

Nelečen zubni karijes, neadekvatna higijena zuba i ostaci hrane mogu dovesti do propadanja dentina i zubne pulpe. Tada nastaje infekcija koja ako se ne leči, može dovesti do odumiranja pulpe, a samim tim i odumiranja čitavog zuba. U tim situacijama može doći do pucanja zuba. Ili čak gubitka zuba.  

 

Infekcija se vrlo lako sa jednog zuba može proširiti i na susedne. U teškim oboljenjima infekcja može zahvatiti i čitavu vilicu.

Poznato je da gangrena zuba može biti uzrok problema i drugih organa u organizmu:

  • Apsces je gnojna upala koja može nastatai bilo gde u organizmu, a zbog svoje blizine vilici mozak je česta meta.

  • Sinusitis je sinusno oboljenje koje retko kada povezujemo sa bolestima zuba, a zapavo je jako logično. Sinusi su najbliži zubima te infekcija i bakterije vrlo lako prelaze i na sinuse. Lučenje sluzi, bolovi u grlu, kašalj, pa i upala pluća, sve to može biti posledica zubne gangrene.

 

Simptomi gangrene

Kao što je maločas rečeno, proces razvoja gangrene je dugačak, s tim što se bol javlja u uznapredovalim stadijumima ovog oboljenja. Zubi i desni nateknu, postanu osetljivi toliko da su druge aktivnosti gotovo nemoguće. Neki drugi raniji indikatori gangrene su neprijatan zadah i osetljivost zuba na hladno i slatko.

 

Kako izgleda proces lečenja gangrene?

Iako smo do sada videli da je gangrena jako ozbiljno oboljenje koje ukoliko se ne leči može proširiti bilo gde u organizmu, lečenje ovog oboljenja je moguće.

U zavisnosti od stadijuma u kom ste otišli na pregled, stomatolog daje svoj predlog lečenja zuba. Najčešće je to kombinacija identifikovanja i saniranja izvora infekcije, što najčešće podrazumeva umrtvljavanje zubnog živca sa čišćenjem zubnog kanala. Znamo da ovo nije ni malo prijatan proces, ali uz adekvatnu anesteziju i pravu motivaciju da to radite zbog sebe, zbog svog zdravlja i blagostanja čitavog organizma, nećete ni osetiti. U procesu lečenja zubne gangrene može se koristiti i terapija laserom.

Proces lečenja je dugačak i sigurno će vam dosaditi česte posete stomatologu, ali to je jedini način da spasete zub. Tek ukoliko ni jedan od ovih procesa ne bi bio uspešan, pribegava se vađenju zuba.

Ukoliko je ovo zubno oboljenje odnelo maha, molimo vas da ne očajavate. Stomatologija je danas toliko uznapredovala u oblasti protetike da se nov veštački zub ni na koji način neće razlikovati u vilici od ostalih.

 VLADA ILIĆ

senoworks