Logo
Printaj ovu stranu

Kako prevazići strah od zubara?

Kako prevazići strah od zubara?

Strahovi su čest predmet mnogih istraživanja, te im se srazmerno značaju, posvećuje puno pažnje. Najčešći strahovi su strahovi od životinja, visine, letenja, zatvorenog prostora, ali ništa manje rasprostranjen je strah od stomatologa i stomatoloških intervencija.

Jači stepen straha je dental fobija. Ona se prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku mentalnih poremećaja, može dijagnostifikovati ukoliko se javlja strah na misli i stimuluse koji su u vezi sa stomatologom. Takođe, ukoliko suočavanje sa njima  u vama izaziva visok nivo straha i izbegavajuća ponašanja, kao i ukoliko prekomeran strah ometa vaš svakodnevni život, može se reći da patite od dental fobije.

Čak 7 do 10 odraslih ima izražen strah od zubara. Ovaj strah kao i svaki drugi vodi izbegavanju situacija kojih se čovek plaši.

Međutim, nemojte da vam ova celokupna priča bude opravdanje da više nikada ne posetite svog stomatologa. Dobro je poznata činjenica da izbegavanje redovnih stomatoloških pregleda može dovesti do lošeg stanja zuba i desni, bolova, pa čak i gubitka zuba. To zatim dovodi do stanja stida, inferiornosti, i naravno izbegavanja socijalnih situacija, gde se krug zatvara.

Istraživanja su pokazala da ljudi sa pravom dental fobijom, ipak redovno odlaze na preglede kod svog stomatologa. Sigurno se pitate kako im to uspeva?

Većinu pacijenata sa strahom od stomatologa frustira odlazak na zakazan pregled. U toj situaciji postoji izvestan stepen ambivalencije, odnosno lomljenja oko toga da li da izbegnemo neprijatnu situaciju, ili sa druge strane posetimo stomatologa, jer smo svesni da nam je stomatološka pomoć neophodna.

Socijalna podrška i konkterne strategije za prevazilaženje straha dovode do osnaživanja ličnih snaga pacijenata. U razvijenim zemljama svest o podršci je razvijenija i rasprostranjenija, te su izbegavajuća ponašanja ređa.

Postoji nekoliko osnovnih strahova koji su deo straha od stomatologa. Ovo su samo neki od njih:

  • Strah od bola

  • Strah od igle

  • Strah od nepoznatog

  • Strah od gubitka kontrole

  • Strah od ugušenja

  • Strah od paničnog ili histeričnog napada

  • Strah od neosetljivosti na lokasne anestetike

Uzroci straha mogu biti različiti. Loša iskustva ranijih stomatoloških intervencija su najčešći uzrok tome. Stoga je najvažnije da se strah osvesti. Ne mora svaka intervencija biti neprijatna. Postoji nebrojano mnogo stomatoloških ordinacija. Ukoliko ste bili nezadovoljni jednom, nemojte to generalizovati na sve ostale stomatološke ordinacije. Takođe, ukoliko ste imali iskustva sa nekom bolnom i neprijatnom intervencijom, ne mora da znači da će sve intervencije biti bolne i neprijatne.

Takođe, sa svojim stomatologom možete unapred dogovoriti određena pravila. Veliki broj stomatoloških ordinacija prvo obavi razgovor sa svojim pacijentom, daleko od stolice za rad. Nakon dogovora, tek kada se dobije saglasnost, stomatolog kreće sa radom.

Iako se stomatolozi danas trude da svaka intervencija bude gotovo bezbolna, vi se možete dogovoriti da vam stomatolog svaki put kaže kada će vas zaboleti, koliko dugo i kojim intenzitetom će taj bol biti prisutan. Osećaj kontrole nad situacijom deluje umirujuće u ovakvim situacijama.  

Na kraju, nezaboravite da niste jedini sa tim problemom i da uz adekvatnu socijalnu podršku i ove praktične savete, možete sebi obezbediti prelep osmeh koji će vam vratiti samopouzdanje i otkloniti neprijatan osećaj stida zauvek.

VLADA ILIĆ

Copyright © 2015. BH Magazin Developed by Senoworks Ent. All Rights Reserved.