TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Ne pričajte deci o Babarogi, to ostavlja trajne posledice!

  • Objavljeno u Zdravlje
Ne pričajte deci o Babarogi, to ostavlja trajne posledice!

Nema sumnje da postoje različite strategije kako pomoći detetu da prebrodi strah od mraka.

KURIR.RS

Razloga za dečiji strah od mraka može biti mnogo. Najmlađi, zbog svog neiskustva, imaju vrlo bujnu maštu. Upravo zbog toga i mogu početi da se plaše mraka. Svima su poznate čudne senke i figure koje se kreću po zidu spavaće sobe, zbog svetla prolazećih automobila na ulici. 

Uvek pre spavanja, ako znate da je vaše dete plašljivo, pokušajte da nešto od ovih saveta sprovedete. Nikako ne vičite i ne zatvarajte ga samo u sobu. Velika je greška ako mu u takvim prilikama ugasite svetla. Takvi postupci su veoma opasni i mogu dovesti do određenih posledica, za koje kasnije nećete moći da im pomognete.

FOTO: PROFIMEDIA

SAVETI ZA MIRAN SAN

- Prošetajte zajedno po celoj dečijoj sobi, držeći dete za ruku i proverite zajedno svaki kutak sobe. Pogledajte ispod kreveta, u ormare, iza predmeta po sobi, kako biste pokazali detetu da tu nema čudovišta i da se nema čega bojati.

- Ostavite po noći otvorena vrata svoje spavaće i dečije sobe, kako se dete ne bi osećalo samo i zatvoreno.

- Zatvorite vrata ormara i u dečijoj sobi. Vaše dete će se osećati prijatnije i sigurnije.

FOTO: PROFIMEDIA

- Stavite noćnu svetiljku u dečiju sobu, tako da im dok spavaju po noći nije tako mračno i tamno. Biće im lakše zaspati uz slabo svetlo.

- U nekim slučajevima, dajte im plišanu igračku, sa kojom će lakše i sigurnije zaspati. 

- Ponekad, malo toplog mleka sa medom pred spavanje, pomoći će vašem detetu da brže i lakše zaspi.

- U nekim slučajevima će opuštajuća, polagana muzika ili neka priča pomoći detetu da lakše utone u san.

FOTO: PROFIMEDIA

- Takođe, može pomoći ako deci kažete da ćete ih videti ujutru. Tako će se osećati sigurnije i znaće da će mamu i tatu opet videti.

Ovo su samo neke od ideja koje pomažu da dete lakše zaspi i mirno spava, a da vas ne budi po noći i da se vi umorni dižete, napeti i bezvoljni. Ako pravilno postupite pomoći ćete svom detetu da se oslobodi straha od mraka, ono će spavati dobro, a vi ćete biti srećni i zadovoljni zbog toga.

senoworks