TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Paradontopatija - simptomi i prevencija oboljenja

Paradontopatija - simptomi i prevencija oboljenja

Paradontopatija, takođe poznata kao bolest desni. Rana faza paradontopatije je upala desni odnosno gingivitis, dok su simptomi gingivitisa natečene i crvene desni koje najčešće krvare. U kasnijoj fazi razvoja ove bolesti, dolazi do povlačenja desni i gubitka zuba. Loš zadah je samo jedna od propratnih neprijatnosti ovog oboljenja.

Uzročnik nastanka ove bolesti najčešće su bakterije koje se nalaze između tkiva desni (gingiva) i zuba. Rizik faktori razvitka paradontopatije su: pušenje, dijabetes, HIV/AIDS, genetska predispozicija i konzumacija određenih lekova. Paradontopatija se dijagnostifikuje rutinskim pregledom stomatologa i uz pomoć rendgenskog snimka, na osnovu koga se utvrđuje da je vilična kost i dalje očuvana ili ne. Ukoliko usled paradontopatije dođe i do gubitka zuba, zubni implanti i bezmetalne krunice mogu biti adekvatna zamena izgubljenog zuba.

Tretman ove bolesti uključuje dobru higijenu zuba, kao i redovno čišćenje zuba kod stomatologa. Održavanje redovne higijene je nezamislivo bez svakodnevnog pranja zuba četkicom minimalno dva puta (ujutru i uveče) i čišćenje zuba koncem nakon svakog obroka. Ukoliko je paradontopatija u uznapredovalom stadijumu, stomatolog može prepisati antibiotike ili preporučiti operaciju. Cena lečenja paradontopatije u savremenim i pouzdanim stomatoloških klinika varira u zavisnosti od težine slučaja i metoda lečenja koji se odabere.

Ovo je dosta rašireno zubno oboljenje. Kod oko 65 procenata stanovništva ustanovljena je ova bolest zuba. Istraživanja pokazuju da su muškarci podložniji ovom oboljenju od žena. Visok procenat prisutnosti ovog zubnog oboljenja nam između ostalog govori da veliki procenat populacije ne sprovodi higijenu zuba adekvatno, na ispravan način ili uopšte.

 

Kako prepoznati znake paradontopatije?

 • Crvenilo i krvarenje nakon konzumiranja hrane može biti prisutno još od stadijuma gingivitisa.

 • Oticanje desni.

 • Krvarenje nakon pranja zuba.

 • Loš zadah i metalni ukus u ustima.

 • Gingivalna recesija, vizuelno deluje kao da su se zubi povećali, izdužili, dok su se zapravo desni povukle. To može biti posledica neosetljivog i snažnog trljanja zuba četkicom prilokom pranja.

 • Zubni dzepovi, prazan prostor između zuba, gde se lako mogu naći ostaci hrane, što bi usled neadekvatnog čišćenja pospešilo razvoj ovog oboljenja.

 • Gubitak zuba.

 

Kako spreciti pojavu paradontopatije?  

Kako je već napomenuto, održavanje svakodnevne higijene zuba može prevenisati pojavu paradontopatije. Svakodnevno adekvatno održavanje higijene podrazumeva sledeće:

 • Redovno pranje zuba četkicom za zube mekih ili srednje mekih vlakana blagim pokretima od desni ka krajevima zuba. Ukoliko primećujete krv kada perete zube, to može biti alarm koji pokazuje da način pranja vaših zuba nije adekvatan. Kao što vidimo, nije samo i jedino važno koliko puta dnevno peremo zube, ukoliko ih ne peremo pravilno to moze naškoditi našim zubima i desnima. Pranje zuba dva puta dnevno, ujutru i uveče, je minimum pažnje koji naši zubi zaslužuju.  

 • Kako bismo očistili svu hranu i naslage koje se nakupe između zuba tokom dana i nakon obroka, neophodno je koristiti konac za zube ili intradentalnu četkicu. U zavisnosti od razmaka između vaših zuba, i ličnih preferencija, možete koristiti jednu ili drugu opciju.

 • Koristite tečnost za ispitanje usta za osetljive zube.

 • Redovni zubarski pregledi i profesionalno čišćenje zuba po potrebi: Zubarski pregledi služe za praćenje nivoa oralne higijene i nivoa vezivnog tkiva oko zuba, identifikovanje ranih znakova parodontoze i eventualno lečenje.

 

Ukoliko primećujete gore navedene simptome ovog zubnog oboljenja, a pritom već niste u procesu lečenja ove bolesti, zakažite svoj termin kod najboljih stomatologa i na vreme vodite računa o svom zdravlju i zubima.

 AUTOR: VLADA ILIĆ

senoworks