TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Pravilno održavanje oralne higijene

  • Objavljeno u Zdravlje
Pravilno održavanje oralne higijene

Redovno i pravilno održavanje higijene zuba učiniče vaše zube zdravim, a vaš osmeh blistavo belim. Pogrešne ili takozvane loše navike koje imate, a tiču se higijene vaših usta mogu dovesti do nastanka gingivita i parodontopatije. To je prema svetskim istraživanjima, pored karijesa zuba najrasprostranjenije oboljenje i glavni krivac gubitka istog nakon 45. godine života.

 

Ukoliko vam se već dogodilo da izgubite zub ili vam stomatolog savetuje vađenje istog, nije kraj sveta. Savremena implantologija je toliko uznapredovala da se dentalni implant sa bezmetalnom keramikom neće razlikovati od prirode i oblika vaših ostalih zuba.

Pranje zuba četkicom je najefikasniji metod održavanja higijene. Pored toga treba voditi računa da se zubi peru dovoljno redovno, dovoljno često i dovoljno dugo, kao i da metod pranja koji koristite delotvorno očisti vaše zube. Četkica ne treba biti ni previše tvrda ni previše mekana. Najbolje bi bilo da glava četkice ne bude veća od 3 centimetra i šira od jednog centimetra. Vlakna četkice mogu biti prirodnog ili sintetičkog porekla, a savet je da budu sva iste dužine (idealno oko 12 mm). Iako se svi trudimo da koristimo stvari isključivo prirodnog porekla, u ovom slučaju su bolje četkice sa sintetičkim vlaknima. Ne upijaju tečnost, ne menjaju oblik i procenat zadržanih bakterija u četkici je znatno manji od količine bakterija koje se mogu naći na vlaknima prirodnog porekla.  

Ukoliko perete zube ujutru i uveče znajte da je to minimum koji pružate svojim zubima. Zube bi trebalo prati posle svakog obroka, a ukoliko niste u mogućnosti da to uvek sprovedete u delo, iserite usta vodom i na taj način će se ukloniti bar neke od naslaga na zubima.

Četkica za zube je samo jedan od sredstava za oralnu higijenu. Tu je i pasta, konac i čačkalica za zube, interdenalna četkica i stimulatori. Oralna higijena ne podrazumeva samo higijenu zuba. Nakon pranja zuba, neophodno je koristiti neko od tečnih sredstava za ispiranje usta ili korišćenje gela koji se utrljava u zube i desni. Posebna četka za jezik koja se može kupiti u gotovo svakoj apoteci odlična je za održavanje higijene jezika.

Kako bi vaši zubi bili zdravi i beli, u svoju svakodnevnu rutinu možete uvesti i nekoliko trikova. Svakodnevno utrljavanje unutrašnje strane kore od banane u zube i desni sa svih strana, učiniće da vaši zubi budu beli za čak dve do tri nijanse. Ovaj metod za razliku od mnogih drugih nema kontraindikacija i ne oštećuje gleđ, te se radi boljeg i efikasnijeg dejstva preporučuje i do nekoliko puta dnevno. Takođe izmeljana jagoda utrljana u zube i desti dovodi do jačanja zubne gleđi.

Kako bi vaši zubi bili beli i zdravi bitno je da se odreknete takozvanih loših navika po zube. Prekomeran unos slatkiša, kafa, cigareta i duvanskog dima samo su neki od konzumenata koji utiču na zdravlje vaših usta. Još neke od loših navika koje doprinose lošem zadahu, su zvakanje na jednu stranu i disanje na usta.

Kako vodimo računa o svom licu i telu, ne treba zanemariti ni higijenu usta. Većina ljudi razmišlja o svojim zubima tek kada problem nastane. U nekim situacijama to bude kasno pa je i više nego važno osvestiti visoko raširen problem takozvanih ložih navika i nepravilnog održavanja oralne higijene.

 VLADA ILIĆ

senoworks