TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Sve što treba da znate o zubnim implantima pre nego što ih ugradite

Sve što treba da znate o zubnim implantima pre nego što ih ugradite

Dentalni implanti su osnova koja podržavu vaše mostove, proteze, metalo-keramičke ili bezmetalne krunice (navlake), omogućavajući im da funkcionišu kao prirodni zubi. Nakon zarastanja, zubni implanti mogu vratiti snagu pravog zuba i služiti vas pri govoru i hranjenju kao vaš prirodni, prethodno izgubljeni zub.

Iako imaju puno prednosti u odnosu na druge procedure, dešava se da zubni implanti ne uspevaju. Važno je napomenuti da neuspeh zubnog implanta nije zbog tela koje ga ne prihvata. Zubni implanti ne stvaraju reakcije kao što su antitela i ne stvaraju reakcije kao što stvara primera radi transplantacija organa.

Neuspeh se javlja iz razloga koji se tiču specifičnih ili opštih zdravstvenih faktora, same operacije ili vaše post-operativne nege.

 

Stomatološki implanti imaju najbolji dugoročni uspeh

Zubni implanti su dizajnirani tako da traju doživotno. Zapravo, tretman zubnog implanta je opcija zamene zuba sa najvećim dokumentovanim uspehom. Kliničke studije u poslednjih 40 do 50 godina ukazuju da tretman zubnog implanta ima stopu uspešnosti i preko 95%.

Mostovi sa vremenom gube na funkcionalnosti

Prosečan životni vek mostova koji je objavio American Dental Association je samo 10,1 godina, prvenstveno kao posledica oslabljene zubne strukture koja podržava mostove. Zubi ispod mosta su podložniji propadanju i frakturi što je i razlog loših performansi inače.

Dokumentovani klinički rezultati

Brojne studije u naučnoj literaturi pokazuju da su zubni implanti od 95% do 98% uspešni u periodima od 40 do 50 godina, u zavisnosti od različitih uslova, kao što su opšte zdravlje pacijenta, kvalitet i površina kosti koja je dostupna, broja zamenjenih zuba, kao i načina zamene zuba.

Druge studije koje porede stepen uspeha mostova sa pojedinačnim krunicama, jasno pokazuju da je uspešnije zameniti pojedinačni zub sa implantom i bezmetalnom krunicom. Ove studije takođe ukazuju na to da čak i ako je susednim zubima potrebna krunica, mnogo je uspešnije i dugoročnije rešenje postaviti pojedinačne navlake, nego povezati ih u most.


Za razliku od zubnih implantata, stope uspeha za mostove se s vremenom smanjuju. Drugi faktori mogu još više smanjiti životni vek mostova. Takođe, sa povećanjem broja nedostajućih zuba, stopa uspeha ugradnje i održavanja mostova se smanjuje.


Kako bi ugradnja zubnog implanta imala visoku stopu uspešnosti, nephodno je da se vaš stomatolog pridržava hirurškog protokola. Pored toga nephodno je da povede računa o tome da je sve sterilno tokom operacije, što će smanjiti šansu da dodje do infekcije. Iako je infekcija redak uzročnik neuspeha ugradnje zubnog implanta, ipak je treba smatrati rizik faktorom i kao nešto što treba izbeći po svaku cenu.

Rezime:

  • Zubni implanti su od 95% do 98% uspešni na period od 40 do 50+ godina

  • Stopa uspešnosti za zubne implantate se ne smanjuje tokom vremena.

  • Stopa uspešnosti za mostove je u konstantnom padu nakon 10 godina.

  • Tokom 15 godina, 1 od 3 mosta obično neće uspeti da obavi svoj posao kako treba.

  • Stopa uspešnosti se dodatno smanjuje ako je koren zuba koji podržava most lečen ili nepotpuno izlečen.

  • Implanti imaju manje komplikacija tokom ugradnje u poređenju sa ugradnjom  mostova.

VLADA ILIĆ

senoworks