TL PreporuciBanner 670x90 Animated 15.02

Zdravo, jeftino, praktično: Napravite med od maslačka

Zdravo, jeftino, praktično: Napravite med od maslačka

Žuti cvetovi maslačka koji prekrivaju livade u prolećnom periodu dugo su smatrani beskorisnim korovom, ali godinama kasnije otkriveno je da ovo cveće sadrži korisne i zdrave sastojke koji imaju blagotvorno dejstvo na naš organizam.

Postoji devet vrsta maslačaka, a najbolje uspevaju oni u predelima umerene ili hladnije klime. 

Cvetovi maslačka su bogati vitaminima A, C, B2, D i G, kao i korisnim mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. 

Maslačak doprinosi regulaciji rada bubrega i mokraćnih kanala, čisti jetru i snižava nivo holesterola. 

Cvetovi maslačka bogati su i proteinima, zbog čega se koriste za lečenje anemije, kožnih problema i poremećaja krvi, a delotvorni su i u borbi protiv depresije. 

Početak proleća, kada livadama procveta "more" žutih cvetova, pravo je vreme za pravljenje meda od maslačaka. Ova poslastica deluje kao blagi laksativ, stimuliše varenje i apetit, a istovremeno podstiče rast korisnih bakterija u crevima. 

Konzumiranjem meda od maslačaka lakše ćete izbacivati toksine iz organizma, višak vode, soli i otpadnih materija. To doprinosi i sprečavanju razvoja bakterija u urinarnom traktu. Med od maslačka podstiče mokrenje, što utiče na smanjenje povišenog pritiska. 

Maslačak je lako dostupan, a priprema meda od ove izuzetno lekovite biljke je veoma jeftina i praktična. Za pripremu meda najbolje je upotrebiti maslačak sa planina, pašnjaka i livada, koji ne raste pored puteva i zagađenih područja.

 

IZVOR: B92

Medij

Marketing

 

  cinestarskola liderstvafotbhmbhmagazin